facebook

Жан-Пиер Вернан

Жан-Пиер Вернан

Удостоен с титлата „Почетен доктор на Нов български университет“ на 12 май 2004 година.

Титлата се присъжда за цялостно творчество, активно влияние върху хуманитарното образование в Нов български университет, за подкрепа към програмата по философия и в чест на неговата 90-а годишнина.

Жан-Пиер Вернан е сред най-известните учени, съставили интелектуалната история на отминалия 20 век. Работи в сферата на класическата гръцка античност, чрез оригинален философски подход, търсещ в историческия анализ живото съвремие на миналото.

Жан-Пиер Вернан завършва философия в Сорбоната и след впечатляваща военна кариера се реализира професионално като преподавател по философия, научен сътрудник в Националния център за научни изследвания на Франция (CNRS), директор на програма към „Екол пратик“ в Париж, професор в Колеж дьо Франс, основател и директор на центъра „Луи Жерне“ към Висшето училище за социални науки, Париж (EHESS).

Член е на Кралската академия на Белгия, Американската академия за изкуства и науки, Британската академия, Европейската академия и др. Doctor Honoris Causa е на университетите в Чикаго, Бристол, Масарик в Бърно, Ориенталския институт в Неапол, Оксфорд, Крит и Торино.

Сред основните му изследвания са „Мит и мислене при древните гърци“, „Началата на гръцкото мислене“, „Фигури, идоли, маски“, „Мит и трагедия в Древна Гърция“, „Едип и Прометей. Гръцкото митологично схващане за човека“, „Смърт в очите. Фигурите на другия в Древна Гърция“, „Индивидът, смъртта, любовта. Аз-ът и другия в Древна Гърция“, „Между мит и политика“, „В окото на огледалото“, „Мит и религия в Древна Гърция“, „Всемирът, боговете, хората: древногръцки митове“.

Основните му трудове са преведени на над 34 езика.

 
На официалната церемония по удостояването с почетната титла проф. Вернан произнася академична лекция "Пандора". 
 

Прикачени файлове