Университетски празници

praznici_1050x399_crop_478b24840a

Откриване на учебната година

 

Новата академична година в НБУ започва на 1 октомври. По този повод в Аулата на Университета се провежда тържествена церемония, на която по традиция академични слова произнасят значим гост и новоприет студент, класирал се с висок резултат от кандидатстудентския изпит.

 

 

Дипломиране на студентите

 

Ден на народните будители


Празникът по случай 1 ноември се чества в Аулата на Университета. Академично слово произнася личност, допринесла за българското национално съзнание, за науката и обществеността. По случай празника се връчват дипломите на завършилите студенти.

 

Студентски празник


Чества се на 8 декември. По случай празника се връчват дипломите на завършилите студенти.

 

Национален празник на България


Празникът се отбелязва в навечерието на 3 март в Аулата. Академично слово произнася значима личност от университетската или културна общност. Ректорът на НБУ връчва годишните награди за най-добър преподавател, за най-добър студент и за журналист, отразявал обективно проблемите на висшето образование, науката или културата в България. На церемонията по случай празника се връчват дипломите на завършилите студенти.

 

Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост


Празникът е в навечерието на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Академично слово произнася личност, допринесла за развитието на българската култура и духовност. На празнична церемония се връчват дипломите на завършилите студенти.

 

 

Тържествени заседания на Академичния съвет на Нов български университет 

 

Церемонии по връчването на титлата „Почетен доктор на НБУ“


Церемониите се организират в чест на избрани от Академичния съвет значими личности, допринесли за развитието на световната наука и култура, за образованието и духовността, които имат пряк принос и за Нов български университет. Удостоеният с почетната титла произнася академично слово. Удостоверението за почетната титла, написано на латински в духа на университетските канони, се връчва от Ректора.

 

Церемонии по връчването на титлата „Почетен професор на НБУ“


Церемониите се организират в чест на избрани от Академичния съвет значими личности, допринесли с работата си за развитието на Нов български университет. Удостоеният с почетната титла произнася академично слово.