Галерия УниАрт

uniartzanbu_1050x399_crop_478b24840a

 

Галерия УниАрт на Нов български университет е открита през 2012 г., в Деня на музеите и галериите - 19 май. По-голямата част от изложените експонати са дарение от семейството на Божидар Данев, изпълнителен председател на Българска стопанска камара и член на Настоятелството на НБУ.

Постоянната експозиция се състои от колекциите „Европейска живопис“, „Съвременна българска скулптура“ и картини на Иван Кирков (1932 – 2010). Уникална по рода си, колекцията „Европейска живопис“ включва произведения от холандски и фламандски художници от периода 17–19 в. и представя жанровия спектър на изкуството по това време.

Организираните временни изложби дават възможност на публиката да се запознае с иновативни тенденции в съвременното визуално изкуство.

В България няма практика висшите училища да разполагат със собствена колекция и галерия и от тази гледна точка УниАрт е единствено по рода си университетско изложбено пространство. В Галерията студентите на НБУ могат да се докоснат до образци на класиката и старите майстори, да разработват свои проекти, да посещават семинари, да провеждат стажове и практики. Тук се провеждат разнообразни събития с академичен и културен характер: лекции, дипломни защити, литературни четения, представяния на книги, майсторски класове и камерни концерти, специални образователни програми. Всяка събота се провежда Детски университет за деца от различни възрасти.