facebook

Изпълнителен директор на НБУ

 

Изпълнителен директор

 

д-р Георги Текев

Изпълнителен директор и член на Настоятелството на Нов български университет

 

Икономист, университетски мениджър и общественик. Има магистърска степен по управление на човешките ресурси и докторат по социално управление. Научните му интереси са свързани с организацията и управлението на университетската институция. Специализирал е университетски мениджмънт във Факултета по политически науки към Университета в Болоня, Италия, в Университета Съри и Института Ройхемптън, Лондон и в Оксфордския университет, Великобритания. Специализирал е музикален артмениджмънт в Академия Киджана в Сиена, Италия.

 

Член е на Настоятелството и на Председателския съвет на Нов български университет. Дейността му в университета започва през 1990 в Дружеството за нов български университет, а от следващата година е координатор по развитието на финансовата дейност и нормативната база на НБУ. От 1992 до 1994 е директор на Свободния факултет на НБУ. До 2000 е директор на Централната университетска администрация. Изпълнителен директор на Нов български университет е от 2000. Сред основните му професионални проекти в НБУ са изграждането и развитието на системата на организация и управление на НБУ, системите за стратегическо планиране и финансово управление, нормативната уредба, развитието на материалната среда и информационните ресурси, развитието на административния капацитет на университета. Създател е на Центъра по изкуствата на НБУ с Университетски театър, Галерия УниАрт, ателиета по изящни и пластични изкуства, Ателие за електронна музика и Радио-телевизионен център, Център за книгата с библиотека, книжарници и лични архиви, и е сред основателите на департамент Музика в университета. Създател и продуцент на майсторския клас на Райна Кабаиванска в НБУ.

 

Председател е на фондация „За Нов български университет“. Член е на журито на сп. Форбс, Селекция „30 таланта под 30 години“, и на обществения съвет на конкурса „Мениджър на годината“. Управляващ директор на фонд „Райна Кабаиванска“ в НБУ. Член е на журито на международния конкурс за млади оперни певци „Виоти“ във Верчели, Италия. Член е на Творческия съвет на Столична програма „Култура“ и на Обществения съвет на БНР.

 

Носител е на наградата „Златно перо“ за принос в българската култура, за креативните практики, въведени в областта на изкуството в редица проекти с обществена значимост, които откриват, изграждат и представят млади талантливи личности и на Награда на Столична община за ярки постижения в областта на културата. През 2019 е удостоен от президента на Италианската република със званието „Кавалер на Ордена на звездата на Италия“. 

 

За контакт:

д-р Георги Текев
корпус 1, офис 223, тел. 02/8110 283;
e-mail: gtekev@nbu.bg

 Кабинет на Председателя на Настоятелството 

 

Секретар на Настоятелството
Ваня Шикова
корпус 1, офис 223
тел. 02/8110 243, в. 12231
e-mail: vshikova@nbu.bg