facebook

Панаир на доброволчеството

 

 

 

 

Искате ли да оказвате положително влияние върху света?

Искате ли да допринесете с времето и уменията си за значими каузи?

Включете се в университетския Панаир на доброволчеството в Нов български университет. 

Очакваме ви на 10 октомври от 11:00 ч. в Център за книгата, а от 12:00 ч. се местим в общите пространства на корпус 1.

 

Защо да станете доброволци?

 

Направете промяна: Доброволчеството е мощен начин да направите осезаема разлика във вашата общност и извън нея. Независимо дали сте запалени по опазването на околната среда, образованието, здравеопазването или друга кауза, тук има място за вас.

 

Изградете мрежа от контакти: Доброволчеството не е само даване; става въпрос и за получаване. Ще имате шанса да срещнете хора с подобно мислене, да изградите трайни приятелства и да разширите професионалната си мрежа.


Личностно израстване: Доброволчеството предлага възможности за личностно развитие. Можете да научите нови умения, да придобиете ценен опит и да подобрите автобиографията си, докато правите нещо значимо.


Бъдете гъвкави: Разбираме, че графикът на всеки е различен. Предлагаме широка гама от възможности за доброволци с различни времеви ангажименти.


Присъединете се към подкрепяща общност: Ще работите заедно с отдадени хора, които споделят вашите  ценности и страст.

 

Надградете своите знания: Учене чрез доброволчество. Развиите нови знания, умения и компетентности. Намерете различна възможност за практика. 

 

 

 

 Български младежки Червен кръст

 

 

Обучение и подготовка по първа долекарска помощ, психосоциална подкрепа и реакция при бедствия, аварии и кризи. 

 

Подготовка и повишаване на информираността на млади хора за превантивни дейности в случаи на различни инциденти с цел опазване живота и здравето на околните. 

 

 

Каритас България

 

 

 

 Играя и уча с деца бежанци и мигранти

Бъди приятел, учител и вдъхновител на деца, търсещи спокоен и достоен живот, далеч от родните си места. В центровете за бежанци палитрата от възможни занимания е пъстра -  можеш да водиш образователни сесии, да организираш творчески и спортни занимания, да упражняваш познанията си по арабски език, да водиш театър, музика, танци или накратко нещото, в което е творческата ти сила.

Децата, които се опитват да се интегрират в българската образователна система имат голяма нужда от помощ с научаването на български език и подкрепа с домашните. Можеш да бъдеш до тях и да им помагаш.

 

Мостове на изкуството

 

В социален център“Благовещение” можеш да се включиш в заниманията по арт терапия, музикална терапия и трудотерапия (работа с керамика и глина), които нашите специалисти провеждат за децата и младежите с увреждания, посещаващи го. Можеш да участваш и като придружаваш младежите от центъра ни на екскурзии. 

“КаритАрт” е социална ателие на Каритас София, чиято цел е изработените изделия от работилниците с деца и младежи от център “Благовещение” и жени бежанки, да достигнат до хората, търсещи подарък с кауза. Като доброволец можеш да се включиш в благотворителните базари, в които “КаритАрт” участва.

 

Young Caritas

 

Young Caritas е младежкото движение към "Каритас София", което цели да подкрепи и развива социалните и хуманитарни лидери на утрешния ден. Насочен към ученици, студенти и специалисти между 18 и 30 години, то е общност от съмишленици, които са готови да отделят време и енергия за осъществяването на различни инициативи и проекти, насочени към най- уязвимите групи в нашето общество.

Ако ти си на възраст между 18 и 30 години, вълнуваш се от социално значими каузи и искаш да развиваш уменията си в полза на цялото общество, Young Caritas няма търпение да те посрещне!

 

TimeHеroеs

 

 

 

 

Фондация TimeHeroes: Избери една всички разнообразни мисии на сайта ни 


Сдружение "Конна терапия”: Водѝ конче за терапия на деца със специфични нужди край Кокаляне


Фондация “Подарете книга”: Запиши се за обучение и посети дом, за да станеш приятел на дете през октовмри 

Помогни на хора с увреждания да изкачат Черни връх

Водѝ летни занимания за деца в Гоце Делчев

Бъди доброволец на фестивал за лего роботика в Бургас

Бъди доброволец на щанда на фондация "Маттер" в рамките на мартенски базар в София

Разказвай театър на незрящи хора в София

 

 

Кои преподаватели от НБУ участват в инициативата?

 

 

Казвам се Едуард Маринов eddie.marinov@gmail.com. През последните 20 г. активно участвам в доброволчески и благотворителни инициативи и дейности, свързани с обучение и информиране на деца, студенти и широката общественост за Целите за устойчиво развитие на ООН и свързаните с тях глобални проблеми, както и с подпомагане на образованието и социално-икономическото развитие на държави в Африка (Руанда, Кения, Малави, Етиопия, Мали, Нигер, ДР Конго и др.) и хуманитарната помощ при природни бедствия и кризи, свързани със сигурността. „Доброволчеството и милосърдието не трябва да са единични инициативи, които предприемаме, за да се почувстваме по-добре, а трябва да се превърнат в начин на мислене и поведение на всички хора, за да живеем в един по-добър свят“.

За повече информация: ТУК

 

Казвам се Магдалена Божкова mbojkova@nbu.bg и съм преподавател по френски език, литература и култура.

Вярвам в доброволчеството, защото съм дълбоко убедена, че то е един от най-преките пътища за изграждане и съхраняване на цивилизовани отношения между хората. Считам, че с активната си съпричастност към различни каузи спомагаме за формиране на гражданско съзнание и отговорност и се учим на грижа за средата, в която живеем.

Помагайки на бежанци и други уязвими групи хора, аз лично съм се уверила в силата на човешката солидарност. Отношението ни към онеправданите, слабите и хората в нужда е основно мерило за човечност, което може и трябва да се възпитава.

Повече за мен: ТУК 

 

Казвам се Мария Тумбева, mtumbeva@nbu.bg, и съм част от екипа на Нов български университет от 2008 год. Преподвам Човешки ресурси най-общо казано, казвам го общо, за да направя препратка към мотивите ми да съм част от ДОБРОВОЛЧЕСКАТА инициатива на НБУ. Идеята за това да намираш най-доброто в хората в организациите. Доброволчеството за мен е нещо, което правим всеки ден, понякога съзнателно, понякога не. Включваме се в инициативи, програми и пр., но подпомагането е в истински малките неща, които правим всеки ден. С хората, с които работим, проектите, в които се включваме.

Иска ми се заедно да вървим е една посока на разбиране на ДОБРОВОЛЧЕСТВОТО, и че то не е само за хора с възможности, ЗА ВСЕКИ Е!

 

 

Казвам се Надежда Димова ndimova@nbu.bg. През целият си съзнателен живот съм помагала за различни инициативи и под различни форми за най-разнообразни каузи. За мен да си доброволец трябва да имаш душа и сърце. Да можеш, да искаш, да вложиш цялата си енергия, за да направиш добро. И стремежът да помогнеш трябва да бъде искрен, а не защото така трябва. И повярвайте ми, няма никакво значение колко голяма е инициативата, в която ще се включите, а значение има тя да се случи по най-добрия начин, защото миналото предизвиква настоящето, за да има бъдеще. Много малки каузи са се превърнали в големи проекти, които спасяват много хора и дори планетата Земя. За да има пролет в нашият живот трябва да има „много птички“, които в нужда да подадат ръка. Само така можеш ти да си щастлив. Оставяйки нещо ценно след себе си, помагайки на тези, които имат нужда. Това не са „клишета“. Помогнете и ще усетите онова неописуемо чувство на удовлетвореност, което не може с нищо да бъде заменено! Нека заедно да помогнем! 

Още за мен: ТУК

 

Казвам се Христо hchukurliev@nbu.bg. Съзнателно не се определям като доброволец, но много от действията ми са доброволчески. Спирам се и помагам на улицата винаги, когато видя нужда от помощ и мога да я предоставя. Постъпвам по същия начин със съседите си, но на тях активно предлагам помощта си, когато съобразя от какво имат нужда. Грижа се безвъзмездно за общите части и площи като ги поддържам в спретнат вид със собствени средства. Дарявам кръв поне веднъж годишно. Настаних у дома украинско семейство. Ужасявам се от болка, страдание и унижение и винаги, когато мога, действам за намаляването им. Отглеждам котка, прибрана от двора на университета, вече 15 години.


Официално за мен повече: ТУК
 
 
 

Казвам се Катерина Йочева kyocheva@nbu.bg, преподавател от департамент „Право“. За мен доброволчеството е отдаването на лично време и усилия за благото на другия, скромен израз на това да бъдеш добър човек. Отдавна изпитвам удовлетворение да бъда полезна на онези, които се нуждаят от помощ. Няма значение дали помощта е за опазване на околната среда или се предоставя на уязвими лица (деца, възрастни, хора с увреждания или чужденци (бежанци или мигранти). От значение е само да припозная и прегърна каузата. Най-желаната от мен награда са усмивките – на детето, на което си почел приказки или на възрастния човек, на когото си помогнал в труден момент. Нямам снимки, обаче имам много спомени, поради които вярвам, че животът ми дотук не е бил напразен, че има смисъл.  

Подавам ръка на всеки, който изпитва като мен необходимостта да прави ДОБРО(волчество). Ако трупането само на спомени не Ви стига, няма пречки да ги запечатваме и на снимки!
Още за мен:  ТУК
 
 
 
 
 

Казвам се Албена Чобанова, albena.chobanova@gmail.com, хоноруван преподавател в НБУ.

Още от младостта си изразявам интерес към благотворителността и се ангажирам в разнообразни инициативи на "Каритас". Активно участвам в доброволчески инициативи в подкрепа на бедни и бездомни хора, както и самотни възрастни лица, основно в рамките на "Каритас".

През 2021 г. поех ролята на координатор "Публичност и комуникации" в "Каритас" София, продължавайки да работи неуморно за да подкрепим онези, които най-много се нуждаят от нашата помощ и надежда.

Повече за мен: ТУК

 

MOODLE

 

 

Как да си акредитирам доброволческата дейност?

 

 

 
 Доброволчеството е кауза и се прави от сърце.

 

 

 

Контакти:

Нов български университет
ул. Монтевидео 21
Център за кариерно развитие
офис 101, корпус 1

 

Директор - Ирена Попова-Павлова

тел: 02/8110 131
e-mail: ipetrova@nbu.bg 

 

Специалист - Теодора Минчева 

тел: 02/8110 141
e-mail: tmincheva@nbu.bg 

 

e-mail: career@nbu.bg 

Facebook: CareerDevelopmentCenterNBU

Instagram: Career Development Center NBU