facebook

проф. Анри Кулев

проф. Анри Кулев

На 30 ноември 2017 г. НБУ присъди званието „Почетен професор на НБУ” на проф. Анри Кулев за дългогодишната му всеотдайна преподавателска работа в НБУ – като основател на програма „Анимационно кино” и любим преподавател; за яркия му авторски почерк, неизброимите му постижения и ренесансовия размах на неговото творчество – като художник и режисьор във всички жанрове на анимацията, киното и изобразителните изкуства; за огромните му усилия да укрепи авторитета и мястото на българската анимационна школа на картата на световната анимация с възстановяването на Световния фестивал на анимационния филм във Варна; за активното му гражданско присъствие във всички сфери на духовния живот, за умението да вдъхновява и разтваря хоризонти.


Световноизвестният режисьор-аниматор проф. Анри Кулев няма нужда да бъде представян в НБУ – той е в университета от самото му начало, той създава програма „Анимационно кино” и през този четвърт век е безспорният стожер на тази програма. Присъствието му в съвременния духовен живот на България, а и на света, носи ренесансов мащаб и размах. Сред безчислените днешни девалвации и ценностни подмени, личността на Анри Кулев стои мощно и категорично.

Носител е на всички престижни национални кинонагради – Златна роза, Златен ритон , Златна ракла, Златен клас  и още много международни награди - от фестивалите в Чикаго, Оберхаузен, Краков, Москва и др. Бил е член на жури на много международни фестивали.

Анри Кулев е режисьор, художник, сценарист и продуцент на десетки игрални, документални и анимационни филми.

Многочислените му самостоятелни изложби се помнят в София, Пловдив, Братислава, Краков, Берлин, Анси, в Музея за модерно изкуство – Ню Йорк, Оберхаузен, Хирошима; те обхващат  графика, анимационни ескизи, живопис, карикатура, комикс. Междувременно той неотменно работи и на полето на приложната графика и илюстрацията.

Преподавателската работа в Нов български университет заема особено същностно място в пътя на Анри Кулев. Посветено и предано, при цялата си огромна натовареност, той преподава анимационна режисура на студентите по анимация, вгражда трайно своя опит и чувствителност в техните работи.

Винаги толерантен и отворен за всякакви естетически търсения и експерименти, любим преподавател и безспорен авторитет за всички студенти и колеги. Незаменимо е и неговото присъствие в департамент „Кино, реклама и шоубизнес”, както и в целия университет: той е едно от лицата, които могат винаги достойно да представят Нов български университет навсякъде – и у нас, и по света.