facebook

Екатерина МИХАЙЛОВА

Екатерина МИХАЙЛОВА

На 6 ноември 2007 година удостоена със званието “Почетен професор на Нов български университет” за принос за развитието на теорията и практиката на парламентарната държава. Екатерина Михайлова произнася академично слово на тема “За и против парламентарната демокрация”.
Екатерина Михайлова завършва право в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. През 1991 година е избрана за народен представител в ХХХVІ Народно събрание на Република България. Избирана е за народен представител и в ХХХVІІ, ХХХVІІІ и ХХХІХ Народно събрание на Република България. През 1992 е Заместник-председател, а през 1995 година - Председател на Обединен християндемократически център /ОХДЦ/. През 1997 е Заместник-председател на Съюза на демократичните сили и председател на ПГ на СДС. През 2001 година е Главен секретар и Председател на СДС, а също и Заместник-председател на ПС на ОДС и Заместник-председател на Комисията по правни въпроси. През 2004 година Екатерина Михайлова е Заместник-председател на Демократи за силна България. Член на Инициативния форум за учредяване на нова дясна партия. Председател на ПГ на ОДС. Напуска СДС и ОХДЦ. През 2005 година е избрана за народен представител от ДСБ в XL Народно събрание. Заместник-председател на Народното събрание, заместник-председател на ПГ на Демократи за силна България.
Екатерина Михайлова чете лекции в НБУ и ПУ "Паисий Хилендарски" "Парламентаризьм и правова държава в България" - теория и практика. Автор е на книгата "Парламентаризьм и правова държава в България".