facebook

Волфганг Изер

Волфганг Изер

Удостоен с титлата „Почетен доктор на Нов български унивеситет“ на 29 януари 2000 г.

Титлата се присъжда за съществен принос в световната литературна теория и литературна антропология.

Проф. Изер е едно от големите имена на съвременната литературна и културна теория. Представител на Констанцката школа в литературознанието. В ранния етап на професионалната си дейност преподава в университетите в Хайделберг, Вюрцбург, Кьолн. От 1967 г. до днес е преподавател в новооснования университет в Констанц, водещо висше учебно заведение в Германия в областта на хуманитарните науки.

Проф. Изер работи върху теорията на фикцията, интерпретацията и преводимостта между културите, връзката на литературно-антропологическия проект с историята на херменевтиката. Участва в прочутите семинари по рецептивна естетика през 70-те години. Автор на книгите „Актът на четенето“ (1972), „Имплицитният читател“ (1976), „Фиктивното и въображаемото. Перспективи на литературната антропология“ (1991), като книгите му са преведени на повече от 15 езика. През 1997-1998 г. е един от основателите на първия Летен университет по теория на хуманитарните науки в Сантяго де Компостела, Испания.

На официалната церемония по удостояването с почетната титла проф. Волфганг Изер произнася академична лекция "Рецептивната теория. Поглед назад".

 

Прикачени файлове