Томас Сибиък

Томас Сибиък

Удостоен с титлата “Почетен доктор на Нов български университет” на 1 април 1996 година. 
 
Титлата се присъжда за принос към съвременното обучение по семиотика и създаването на Югоизточноевропейския център за семиотични изследвания в Нов български университет.
 
Роден в Будапеща, проф. Сибиък емигрира в САЩ. Защитава бакалавърска степен в Чикагския университет, а магистърска и докторска в Пристънския университет. От 1943 г. е преподавател в Университета на щата Индиана – за заслугите му към този университет през 1956 г. специално за него е създаден Център за език и семиотични изследвания, на който е директор до пенсионирането си през 1993 г. През 1991 г. получава президентски медал за изключителни постижения за изследванията си в международен мащаб. Носител е на почетната награда за професионални заслуги на Американската асоциация по антропология. Президент на Американското лингвистично дружество и президент на Американското семиотично дружество. Член на Международния програмен съвет на магистърска програма “Семиотика”.
 
На официалната церемония по удостояването с почетната титла проф. Сибиък произнася академичните лекции “В градината с розите” и словото "Родството на медицината и семиотиката" . 
 
 

Прикачени файлове