facebook

Ралф Дарендорф

Ралф Дарендорф

Удостоен с титлата „Почетен доктор на Нов български университет“ на 29 май 2000 г.

Титлата се присъжда за изключителните му заслуги в областта на социалните, политическите и икономическите науки, за приноса му в развитието на учебното дело в редица университети, както и за съдействието му при утвърждаването на НБУ като съвременно европейско висше училище.

Лорд Дарендорф е социален мислител, член на Камарата на лордовете на Великобритания, либерал демократ. Вицепрезицент на Британската академия (1983-1985). Директор на Лондонското училище по икономика (1974-1984), Ректор на колежа „Сейн Антъни“ (1987-1997), Заместник-ректор на Оксфордския университет (1991-1997), собственик и директор на консултантското дружество Dahrendorf Ideas Ltd.

До 1966 година живее и работи в Германия, където заема различни обществени и политически постове. От 1974 година се премества в Обединеното кралство като директор на Лондонското училище по икономика. Председател на Съвета за благотворителна подкрепа и член на управителните съвети на няколко благотворителни организации във Великобритания и други страни от Европа.

Автор и редактор на повече от 40 книги, сред които „Общество и демокрация в Германия“, „Новата свобода“, „Жизнени шансове“, „Върху Британия“ и др.
На официалната церемония по удостояването с почетната титла проф.  Ралф Дарендорф  произнася академична лекция "Международните човешки права - риторика или реалност?".
 

Прикачени файлове