facebook

Паскал Перино

Паскал Перино

Удостоен с титлата „Почетен доктор на Нов български университет“ на 21 март 2003 година.

Титлата се присъжда за принос в организиране на обучението и формиране на научната общност на преподавателите по политически науки в Нов български университет и за създаването на Франкофонската програма в университета.

Проф. Перино е директор на Центъра за изучаване на френския политически живот към Института за политически изследвания, Париж. Автор на многобройни трудове в сферата на електоралната география, политическото поведение, политическите партии, ксенофобията. Сред най-известните му произведения са „Речник на вота“, „Кръстоносците на затвореното общество“, „Европа при урните“, „Симптомът Льо Пен“, „Политическото поведение“.

Проф. Перино допринася за развитието на българската политология след демократичните промени от 1989 г. Той, както и учени от ръководената от него институция се включват активно в разработването на програмите на Департамента по политически науки в НБУ в средата на 90-години и съдействат за осигуряването на дарения от книги.
 
На официалната церемония по удостояването с почетната титла проф. Перино произнася академична лекция "Крайната десница в Европа".
 

Прикачени файлове