Кшищоф Зануси

Кшищоф Зануси

Удостоен с титлата “Почетен професор на Нов български университет”на 13 май 2002 година.
 
Титлата се присъжда за изключителни заслуги в областта на филмовото и театралното изкуство, за принос  в развитието на международното сътрудничество в областта на кинопроизводството, за съдействие при връзките между полски и български кинотворци и при обучението на филмови и театрални специалисти в редица университети в Русия, Югославия, Чехия, Румъния, както и за съдействие при изготвянето на магистърска програма "Кино и телевизия" в НБУ.
 
Кшищоф Зануси е професор по кино- и телевизионна режисура във Висшата академия за филмово и телевизионно изкуство в Лодз, Полша. Световноизвестен полски филмов и театрален режисьор. Води лекции в Националната филмова академия във Великобритания, в Киноинститута в Белград, в Киноинститута в Будапеща и др. Филмите му са отличени с престижни международни и национални награди - специалните награди на фестивалите в Кан и Венеция, на Главната награда на Московския кинофестивал, италианските награди "Люмиер" и "Виторио де Сика" и др.
 
През 1990 г. проф. Зануси е избран за Председател на Европейската федерация на реализаторите на аудиовизуални продукти /ФЕРА/. Консултант е на Комисията по култура на Ватикана. Бил е вицепремиер на Програмния съвет на Полската телевизия, а също така и бивш Президент на дружеството "Евровизиони". През 1997 г. е избран за член на Папската академия за изкуство и литература във Ватикана. Проф. Зануси е действителен член на Европейската филмова академия, която присъжда ежегодните филмови награди "Феликс". Проф. Кшищоф Зануси е почетен доктор на Московския институт за филмово изкуство, на Европейския университет в Минск и на Народния университет за театрално и филмово изкуство в Букурещ. Сред най-популярните му произведения е филмът “Животът - болест, която се предава по полов път”.
 
На официалната церемония по удостояването с почетната титла проф. Зануси произнася академична лекция "Тенденции в развитието на съвременното световно кино". 

 

Прикачени файлове