Ееро Тарасти

Ееро Тарасти

Удостоен с титлата “Почетен доктор на Нов български университет”  на 27 ноември 2001 година.
 
Титлата се присъжда за изключителни заслуги към музикалната и структуралната семиотика, за принос в институционалното укрепване и популяризирането на семиотиката и за заслуги за развитието на магистърската и докторската програми по семиотика на Нов български университет
 
Ееро Тарасти е професор в Хелзинския университет (Финландия). Основател и президент на Финландското семиотично общество. От 1988 г. е директор на международния изследователски проект “Музикално означаване”. Член е на Изпълнителния комитет на Международната асоциация за семиотични изследвания, на Европейската академия, на Академията по информатикация в Москва и на Съвета на Фондацията за биомузикология и акустична етология.  През същата година е избран за президент на Финландското музикологично общество. Проф. Тарасти е членувал в Фондация “Япония”, в Института за авангардни изследвания към Университета на Индиана, Блумингтън, и е бил асоцииран изследовател в RCLSS (Център за език и семиотични изследвания, Университет в Индиана, Блумингтън). През 1996 г. е член на журито на международната награда “Киото”, Япония. Носител е на наградата “Ю. В. Снелман” на Хелзинкския университет за разпространяване на знанието, както и на Научната награда на град Хелзинки през 1998 г. Проф. Тарасти е директор на Международния семиотичен институт в Иматра. Почетен доктор на Университета в Индиана - САЩ.  Автор на 17 книги и на над 300 научни статии и студии.
 
На официалната церемония по удостояването с почетната титла проф. Тарасти произнася академична лекция "За пътищата на екзистенциалната семиотика".
 

Прикачени файлове