facebook

Алешандре Вейга

Алешандре Вейга

Удостоен с титлата „Почетен доктор на Нов български университет“ на 27 октомври 2008 година.

Титлата се присъжда за неговия принос за развитието на испанистиката в Нов български университет, за подкрепата му на българските изследователи в областта на испанската теоретична лингвистика, за приноса му в междууниверситетското сътрудничество и обмена на студенти и преподаватели.

Проф. д-р Алешандре Вейга е изтъкнат европейски учен в областта на испанското и романското езикознание, с изследователски принос за историята на испанския език и проблемите на многоезичието в обединена Европа. Професор е в университета „Сантяго де Компостела“, кампус Луго, признат е за един от най-добрите специалисти в областта на испанската глаголна система. Автор, съавтор и издател е на десетки книги, на множество статии, студии и публикувани рецензии на научни трудове, издадени на различни езици в Испания, САЩ и в редица европейски страни.

Проф. Вейга взема дейно участие със статии и доклади в международни конгреси, конференции и симпозиуми. Самият той организира с успех подобни научни форуми с широк международен отзвук. Участва и ръководи редица национални научни проекти, финансирани от Галисийския парламент, Министерството на науката и технологията, Министерството на образованието на Испания и Европейската общност. С негово участие са създадени и функционират с успех редица научни списания и поредици, сред които научната поредица „Logophiles“, научната поредица „Grammaton“, научната поредица „Lingüística“, университетската научна поредица „Lucus-Lingua“ и др.

Прикачени файлове