facebook

Декан

 

 

Доц. д-р Георги Гочев (р. 1981 г.) е класически филолог, преподавател по класически езици и антична култура, преводач и публицист. През 2004 г. завършва специалност „Класическа филология“ в СУ „Св. Климент Охридски“, където през 2006 г. завършва и магистратура „Антична литература и култура“. Година по-късно, през 2007, става редовен докторант в НБУ и под ръководството на проф. Богдан Богданов и проф. Петър Димитров пише дисертация на тема „Щастие и промяна: разбирането за благополучие в Древна Гърция от Омир до Аристотел“, защитена през 2009 г. През 2007 г. специализира като стипендиант в института за антични изследвания Hardt в Женева, а през следващите няколко години участва в различни форуми и специализации в колежа Christ Church в Оксфорд (Англия), университета Radboud в Наймехен (Холандия), университета на Болоня (Италия), Солунския университет (Гърция) и др. От 2010 г. е главен асистент в департамент „Средиземноморски и източни изследвания“ на НБУ.

Георги Гочев е утвърден преводач от старогръцки език. Негово дело са преводи на някои от най-значимите произведения на старогръцката литература, между които диалозите „Пир“, „Държавата“ и „Закони“ на Платон (последният съвместно с доц. Невена Панова), „Поетика“, „Реторика към Александър“ и „Икономика“ на Аристотел, „Фрагменти“ на Архилох, „Медея“ на Еврипид (последните две съвместно с поетесата Петя Хайнрих).

Преводът на „Медея“ е поставен на сцената на античния театър в Пловдив от режисьора Десислава Шпатова с актрисата Снежина Петрова в главната роля през юни 2019 г. Представлението и социалният проект, който го съпътства, са обявени за културно събитие на годината за 2019 г. в годишната класация на специализирания сайт за култура „Площад Славейков“.

Георги Гочев е редовен колумнист и коментатор на обществени събития в сайта „Дневник“ от 2013 година. В периода от 2016 до 2019 е водещ редактор в най-стария действащ седмичник за литература и изкуство „Литературен вестник“, а в края на 2019 г. заедно с поетесата Петя Хайнрих и художника Дамян Дамянов създават книжното списание за литература „Текстил“.

Носител е на националната награда за хуманитаристика „Христо Г. Данов“ за 2016 г. (за преводите си на „Държавата“ на Платон и „Поетика“ на Аристотел) и на националната награда за хуманитаристика „Проф. Богдан Богданов“ за театралния и социален проект „Медея“ (заедно със Снежина Петрова).

От юли 2020 г. е избран за декан на Факултета за базово образование в НБУ.    

 

Контакти:

еmail: ggochev@nbu.bg

телефон: 02/8110 106; в. 1106

офис: 106, корпус 1

 

 

Приемно време:

сряда: 14.00 -16.00 ч.

четвъртък: 14.00-16.00 ч.