facebook

Ателие по стъкло

Ателие по стъкло


Отговорник:

гл. ас. д-р Моника Найденова
e-mail: studio@mohika.bg
корпус 2, Център по изкуства, ателие №09 

През годините Ателието (Специализираната учебна зала) по стъкло се утвърждава като място за развиване на творчески умения и популяризиране на изобразителното изкуство. Сред главните цели на Ателието е студентите да се запознаят с основните технологии при работа със стъкло. 

Негови партньори са сродни ателиета в университета „Томаш Батя“ в Злин и Академията „Светла над Сазава“. Благодарение на това сътрудничество се извършва обмен на студенти от Република Чехия и студенти от Нов български университет в областта на работата с художествено стъкло. 

В Ателието по стъкло към НБУ са застъпени всички техники и технологии за: художествената обработка на стъклото, студена обработка, рисуване върху стъкло, техника Тифани и витражи. Тук се разработват и проекти с приложение в областта на архитектурата.

 Материална база

Оборудване:

 

Ателието разполага с оборудване за студена и топла обработка на стъклото.

 

Студена обработка:

  • Хоризонтални и вертикални шлифовъчни машини
  • Гравьорска машина
  • Ръчни машини за студена обработка

 

Топла обработка

  • Пещ за затапяне на стъкло
  • Пещ за леене на стъкло
  • Бренер за Lampworking

 

Международен обмен

  • Университета „Томаш Батя“ в Злин и Академията „Светла над Сазава“
  • Университета в Букурещ, Румъния
  • Анадолски университет, гр. Ескишехир, Турция

 

Събития

 

https://news.nbu.bg/bg/news/priznanie-za-talanta-na-nash-student-po-styklo!77566

 

Предстоящи

Световният конкурс за студена обработка върху стъкло в град Светла над Сазава /GCWC/, Чешка република, събира най-добрите автори от цял свят, работещи в тази дисциплина на художественото стъкло. Селекцията на автори и студенти, участващи в конкурса се извършва само чрез покана от организатора. За втора поредна година събитието обявява и категория за висши учебни заведения. Студентите от ателието по стъкло в НБУ единствени, от България, получиха покана за участие в тазгодишното издание на конкурса, в категория „Средни и висши учебни заведения“. След предварително изготвяне на проекти, по зададени параметри от организатора, седем студента преминаха първоначалната селекция и са одобрени да реализират проектите си в материал. Те ще представят университета и ще се съревновават с техни колеги за престижното признание на журито.

http://gcwc.cz/en-history.html