facebook

Твоето училище в НБУ

tvoeto-uchilishte_1050x399_crop_478b24840a

 

За всички училища в страната НБУ е отворен за организирани посещения за ученици и техните учители. За тази цел е необходимо - да ни изпратите имейл, в който да посочите удобен за Вас ден и час, както и броя на хората в групата. Ние ще Ви предложим програма, която ще Ви позволи да се запознаете с университетската среда и да получите отговор на всички въпроси, които Ви интересуват.

 

 

За кого са предназначени посещенията

 

 • Организирани посещения за класове от 9 до 12 клас и техните учители
 • Организирани посещения за по-малки групи от съученици и приятели
 • Организирани посещения за учители

 

Каква програма можем да Ви предложим

 

 • Да Ви срещнем с консултантите от нашия екип, които да Ви разкажат за кандидатстването и с програмни консултанти, които да Ви запознаят с обучението в НБУ
 • Да ни разкажете за Вашето училище и за посоките, в които можем да си бъдем полезни
 • Да Ви срещнем с наши преподаватели
 • Да Ви представим учебната и практическата база на университета
 • Да разгледате Библиотеката, Галерията, Музея, Центъра по изкуства
 • Да посетите лекция или събитие в НБУ
 • Да се включите в различни инициативи, за програмно и професионално ориентиране
 • Да разгледате местата за спорт и забавление в НБУ
 • Да отразим нашата среща в университетския уебсайт

 

Tелефон за контакт:

E-mail: cstudent@nbu.bg

 

 

 

 

 • 29 май 2023 г. - Среща с ученици от НУИ "Панайот Пипков" - Плевен
 • На 29 май 2023 г. ученици от НУИ "Панайот Пипков" - Плевен, ще посетят Нов български университет.
  Учениците ще разгледат университетския кампус и ще бъдат запознати с възможностите за кандидатстване в програмите, спецификите на кандидатстудентските изпити  - онлайн Тест по общообразователна подготовка (ТОП),  обучението в НБУ, електронните ресурси за кандидат-студенти и студенти, електронното обучение, възможността за безплатна minor програма-втора специалност, университетските преподаватели, компетенциите, които студентите придобиват в обучението си в съответна програма, професионалната реализация.

 • 21 март 2023 г. - Посещение на ученици от 203 Профилирана езикова гимназия "Св. Методий" в Нов български универистет
 • На 21 март 2023 г., в рамките на Дните на отворени врати, ученици от 203 Профилирана езикова гимназия "Св. Методий" в ще посетят Нов български университет. По време на събитието учениците ще разгледат университетския кампус, ще бъдат запознати с възможностите за кандидатстване в програмите, спецификите на кандидатстудентските изпити  - онлайн Тест по общообразователна подготовка (ТОП),  обучението в НБУ, електронните ресурси за кандидат-студенти и студенти, електронното обучение, възможността за безплатна minor програма-втора специалност, университетските преподаватели, компетенциите, които студентите придобиват в обучението си в съответна програма, професионалната реализация.

 • 24 март 2023 г. - Посещение на ученици от Националната финансово-стопанска гимназия в Нов български универистет
 • На 24 март 2023 г.  ученици от Националната финансово-стопанска гимназия ще посетят Нов български университет по покана на преподавателите от департамент "Икономика" - доц. д-р Надежда Димова и гл.ас. д-р Росица Накова. По време на събитието учениците ще разгледат университетския кампус, ще бъдат запознати с възможностите за кандидатстване в програмите, спецификите на кандидатстудентските изпити  - онлайн Тест по общообразователна подготовка (ТОП),  обучението в НБУ, електронните ресурси за кандидат-студенти и студенти, електронното обучение, възможността за безплатна minor програма-втора специалност, университетските преподаватели, компетенциите, които студентите придобиват в обучението си в съответна програма, професионалната реализация.

 • 24 март 2023 г. - Посещение на ученици от Националната търговско-банкова гимназия в Нов български универистет
 • На 24 март 2023 г.  ученици от Националната търговско-банкова гимназия ще посетят Нов български университет по покана на преподавателите от департамент "Икономика" - доц. д-р Надежда Димова и гл.ас. д-р Росица Накова. По време на събитието учениците ще разгледат университетския кампус, ще бъдат запознати с възможностите за кандидатстване в програмите, спецификите на кандидатстудентските изпити  - онлайн Тест по общообразователна подготовка (ТОП),  обучението в НБУ, електронните ресурси за кандидат-студенти и студенти, електронното обучение, възможността за безплатна minor програма-втора специалност, университетските преподаватели, компетенциите, които студентите придобиват в обучението си в съответна програма, професионалната реализация.

 • 24 март 2023 г. - Посещение на ученици от 88 СУ „Димитър Попниколов“ в Нов български универистет
 • На 24 март 2023 г., в рамките на Дните на отворени врати, ученици от 88 СУ „Димитър Попниколов“ ще посетят Нов български университет. Посещението се организира със съдействието на доц. д-р Теодора Ризова от департамент "Администрация и управление". По време на събитието учениците ще разгледат университетския кампус, ще бъдат запознати с възможностите за кандидатстване в програмите, спецификите на кандидатстудентските изпити  - онлайн Тест по общообразователна подготовка (ТОП),  обучението в НБУ, електронните ресурси за кандидат-студенти и студенти, електронното обучение, възможността за безплатна minor програма-втора специалност, университетските преподаватели, компетенциите, които студентите придобиват в обучението си в съответна програма, професионалната реализация.

 • 24 март 2023 г. - Посещение на ученици от ПГПЧЕ "Алеко Константинов", гр. Правец, в Нов български универистет
 • На 24 март 2023 г., в рамките на Дните на отворени врати, ученици ПГПЧЕ "Алеко Константинов", гр. Правец, ще посетят Нов български университет. Посещението се организира със съдействието на доц. д-р Теодора Ризова от департамент "Администрация и управление". По време на събитието учениците ще разгледат университетския кампус, ще бъдат запознати с възможностите за кандидатстване в програмите, спецификите на кандидатстудентските изпити  - онлайн Тест по общообразователна подготовка (ТОП),  обучението в НБУ, електронните ресурси за кандидат-студенти и студенти, електронното обучение, възможността за безплатна minor програма-втора специалност, университетските преподаватели, компетенциите, които студентите придобиват в обучението си в съответна програма, професионалната реализация.

 • 24 март 2023 г. - Посещение на ученици от 93 СУ “Александър Теодоров-Балан” в Нов български универистет
 • На 24 март 2023 г., в рамките на Дните на отворени врати, ученици от 93 СУ “Александър Теодоров-Балан”  ще посетят Нов български университет.  Посещението се организира със съдействието на доц. д-р Теодора Ризова от департамент "Администрация и управление". По време на събитието учениците ще разгледат университетския кампус, ще бъдат запознати с възможностите за кандидатстване в програмите, спецификите на кандидатстудентските изпити  - онлайн Тест по общообразователна подготовка (ТОП),  обучението в НБУ, електронните ресурси за кандидат-студенти и студенти, електронното обучение, възможността за безплатна minor програма-втора специалност, университетските преподаватели, компетенциите, които студентите придобиват в обучението си в съответна програма, професионалната реализация.

 • 11 януари 2023 г. - Посещение на ученици от НПГПТО "М.В.Ломоносов" в Нов български университет
 • На 11 януари 2023 г. от 15.00 часа  ученици от НПГПТО "М.В.Ломоносов", София, ще посетят Нов български университет. Посещението се организира със съдействието на г-жа Любка Стоименова и Центъра за развитие на педагогическите специалисти към НБУ. Учиниците ще имат възможност да се запознаят с кандидатстването, обучението и програмите на НБУ, да разгледат библиотеката, Радио-телевизионния център, университетския театър, центъра за книгата, галерия UniArt, практическите зали за обучение на студентите, както и да се срещнат с консултатнти на Кандидатстудентски и студентски информационен център на НБУ.

 • 10 май 2022 г. - Посещение на ученици от България и чужбина в Нов български университет по проект "ГРАДОВЕ И ЕКОЛОГИЯ, УМНИ ГРАДОВЕ И СГРАДИ, НБУ = ЗЕЛЕН УНИВЕРСИТЕТ"
 • На 10 май 2022 г.  ученици от различни български и чуждестранни училища ще посетят Нов български университет, за да се включат в проекта "ГРАДОВЕ И ЕКОЛОГИЯ, УМНИ ГРАДОВЕ И СГРАДИ, НБУ = ЗЕЛЕН УНИВЕРСИТЕТ".   Посещението е в рамките на училищен проект "Let's build the city of our future" по Erasmus+, по дейност КА2 – стратегически партньорства между училища. Трите партньорски среднообразователни училища са 119 СУ „Академик Михаил Арнаудов“ – София, Бретани Сюр Орж, остров Реюнион, Франция и Солун, Гърция. Срещата се организира под ръководството на доц. д-р Ралица Берберова и по идея на д-р Николай Николов, учител от 119 СУ и преподавател в програмите по екология на НБУ. Организатори на събитието са БП „Екология и опазване на околната среда и водите“ и департамент „Природни науки“. Водещи на събитието са доц. д-р Ралица Берберова, проф. д-р Даниела Пиларска, доц. д-р Биляна Костова, Христо Панчугов. Проектът работи върху теми, свързани с разрастването на градовете, урбанизацията и иновациите, които съпътстват градския начин на живот през 21-ви век. Всяка мобилност по проекта е свързана с определена тема: 1. Франция – гр. Бретани Сюр Орж – „Нови технологии и транспорт“; 2. Франция – о. Реюнион, гр. Сен Беноа – „Умно планиране, чиста енергия“; 3. Гърция – Солун – „Раждането на градовете – минало и бъдеще“; 4. България – София – „Умни сгради“.

 • 18 април 2022 г. - Посещение на ученици от 33 ЕГ „Света София“ в Нов български университет
 • На 18 април 2022 г.  (13.30-16.00 часа) ученици от 33 ЕГ „Света София“ ще посетят Нов български университет.  Срещата се организира под ръководството на доц. д-р Ирена Бокова, ръководител на департамент "Антропология". Учениците ще имат възможността да разгледат университетския кампус и да участват в среща-разговор с доц. д-р Кристиян Постаджиян – декан на Бакалавърски факултет, доц. д-р Ирена Бокова  -  ръководител на департамент „Антропология“, доц. д-р Кристина Савова - ръководител на департамент „Дизайн“ и др., която ще се проведе в 111 аудитория, корпус 2. Екип на Кандидатстудентски и студентски информационен център ще представи възможностите за кандидатстване и обучение в НБУ.

 • 24 март 2022 г. - Пролетен дискусионен форум "Как ще живее човечеството в края на 21 век", ЧСУ "Рьорих"
 • На 24 март 2022 г., (9.00-15.00 часа, 110 аудитория, корпус 2) в рамките на  Дни на отворени врати, преподаветили и ученици от ЧСУ "Рьорих" ще проедат в Нов български университет Пролетен дискусионен форум  "Как ще живее човечеството в края на 21 век". По време на срещата ще се обсъждат теми, свързани с политиката, екологията, технологиите, икономиката, знанието за човека. Кандидатстудентски и студентски информационен център ще представи възможностите за кандидатстване и обучение в НБУ, университетската среда, разнообразието от бакалавърски и магистърски програми и др.

 • 11 март 2021 г. - Ученици от Частно училище Увекинд ще посетят НБУ
 • На 11 март 2021 г. от 11.00 часа ученици от Частно училище Увекинд ще посетят Нов български университет. Екип от НБУ (КСИЦ) ще запознае посетителите с възможностите за кандидатстване и обучение в университета, богатия избор от бакалавърски и магистърски програми и възможностите на университетския кампус.

   

  Съобразено с всички противоепидемични мерки посещението ще включи в програмата си постановката на Университетски театър "Сън в лятна нощ" по Уилям Шекспир. Организатор на събитието е доц. д-р Ася Иванова, и.д. директор на Университетски театър НБУ. Режисьор на постановката е Елена Панайотова, композитор - Емилиян Гацов Елби, художник: - Николина Костова - Богданова, хореограф - Татяна Соколова. С участието на студенти в бакалавърска програма "Театър": Александрина Илиева, Божидара Кръстанова, Божидара Линчева, Габриела Георгиева, Горан Иванов, Димона Савчова, Иван Георгиев, Кирил Милушев, Кристиян Илиев, Кристина Найденова, Кристиян Илиев, Марио Шаламанов, Мирела Михайлова, Михаела Матева, Мартин Стратков, Мила Асенова, Петър Байков, София Линардис, Стефан Куманов, Христо Симеонов. Асистент художници: Александра Ангелова и Шани Илиева. Рекламен дизайн: Кристиан Левчев.

   

  След постановката учениците ще могат да разговарят с актьорите - като фокусът на разговора ще бъде върху пиесата, срещите и бъдещето и любовта

 • 22 февруари 2021 г. - Ученици от Частно училище Увекинд ще посетят НБУ
 • На 22 февруари 2021 г. ученици от Частно училище Увекинд ще посетят Нов български университет. Съобразено с всички противоепидемични мерки посещението ще включи в програмата си "Открит урок на тема "Срещи" с доц. д-р Ани Пампулова и студенти от програма "Танцов театър" в Университетски театър и практически семинар на тема "Актьорските средства на разказвача" с доц. д-р Ася Иванова. Екип от НБУ (КСИЦ) ще запознае посетителите с възможностите за кандидатстване и обучение в университета, богатия избор от бакалавърски и магистърски програми и възможностите на университетския кампус.

 • 10 март 2020 г. - Ученици от НФСГ четат икономически текстове в първото издание на „Четене с разбиране на текст“
 • На 10 март 2020 г. Център за книгата започва първото издание на поредицата „Четене с разбиране на текст“, като акцент в него е икономиката. Подбран текст от гл. ас. д-р Ралица Димитрова и гл. ас. д-р Красимир Костенаров ще бъде представен на ученици от Националната финансово-стопанска гимназия, София. Преподавателите ще обърнат внимание на ключови стратегии при четенето с разбиране на текстове с икономически теми.


  Посещението на учениците в Нов български университет ще продължи с опознавателна обиколка на библиотеката, където те ще научат за възможността да използват ресурсите и услугите ѝ, както и повече за колекция „Библиотека за ученика“. Учениците ще се срещнат с екипа на КСИЦ в Студентския център,  ще посетят галерия „УниАрт“, Център по изкуства и др.

 • 9 октомври 2019 г. - ученици и партньори на БАЧУ гостуват в НБУ
 • На 9 октомври 2019 г. - ученици и партньори на Българска асоциация на частните училища (БАЧУ) гостуват в Нов български университет. Екип от НБУ (КСИЦ) ще запознае посетителите с възможностите за кандидатстване и обучение в университета, спецификите на кандидатстудентските изпити – Тест по общообразователна подготовка (ТОП), специализираните изпити, възможностите за богат избор от бакалавърски и магистърски програми, възможността за обучение в индивидуална програма, формите на редовното и дистанционното обучение, електронните ресурси за кандидат-студенти и студенти, електронното обучение, възможността за безплатна minor програма-втора специалност, университетските преподаватели, компетенциите, които студентите придобиват в обучението си в съответна програма, професионалната реализация.

 • 7 ноември 2019 г. - Мениджър за един ден
 • Организатори на  инициативата „Мениджър за един ден“ бяха департамент „Икономика“ и JA Bulgaria.

  Ученици от цялата страна посетиха НБУ и в рамките на един ден им бяха представени възможностите за обучение и ресурсите, които предлага университета. Целта на събитието е да даде начало на кариерната реализация на ученици и студенти на възраст между 16 и 23 години, запознавайки ги с реалната работа в компании и организации от цялата страна. В галерия УниАрт се проведе представянето на професиите в НБУ и церемония по връчването на сертификати  на участниците.

 • 13 декември 2019 г. - Посещение в НБУ на Национална финансово-стопанска гимназия, София
 • На 13 декември 2019 г. ученици от Национална финансово-стопанска гимназия, София ще посетят Нов български университет.  Специализиран екип (преподаватели от програмен съвет „Администрация и управление“ и КСИЦ) от НБУ ще запознае учениците с възможностите за кандидатстване и обучение в университета, спецификите на кандидатстудентските изпити – Тест по общообразователна подготовка (ТОП), специализираните изпити, възможностите за богат избор от бакалавърски и магистърски програми, възможността за обучение в индивидуална програма, формите на редовното и дистанционното обучение, електронните ресурси за кандидат-студенти и студенти, електронното обучение, възможността за безплатна minor програма-втора специалност, университетските преподаватели, компетенциите, които студентите придобиват в обучението си в съответна програма, професионалната реализация. След това учениците ще имат възможност да разгледат средата за обучение и общуване и университетския кампус.

 • 19 декември 2019 г. - Посещение в НБУ на Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“, гр. Банкя
 • На 19 декември 2019 г. ученици от Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“, гр. Банкя ще посетят Нов български университет.  Специализиран екип (програмен консултант от „Администрация и управление“, КСИЦ и Библиотека) от НБУ ще запознае учениците с възможностите за кандидатстване и обучение в университета, спецификите на кандидатстудентските изпити – Тест по общообразователна подготовка (ТОП), специализираните изпити, възможностите за богат избор от бакалавърски и магистърски програми, възможността за обучение в индивидуална програма, формите на редовното и дистанционното обучение, електронните ресурси за кандидат-студенти и студенти, електронното обучение, възможността за безплатна minor програма-втора специалност, университетските преподаватели, компетенциите, които студентите придобиват в обучението си в съответна програма, професионалната реализация. След това учениците ще имат възможност да разгледат средата за обучение и общуване и университетския кампус.

 • 23 март 2023 г. – Среща с ученици от Природо-математическа гимназия „Христо Смирненски“, гр. Перник
 • На 23 март 2023 г. ученици от  Природо-математическа гимназия „Христо Смирненски“, гр. Перник посетиха Нов български университет и разгледаха специализираните лаборатории по телекомуникации. По време на срещата бяха представени бакалавърските и магистърските програми в областта на телекомуникациите, кандидатстването и обучението в НБУ.

 • 24 март 2023 г. - ХХ-ти Пролетен ученически дискусионен форум в НБУ
 • На 24 март 2023 г. в Нов български университет се проведе ХХ-ти Пролетен ученически дискусионен форум. Можещи, знаещи, уверени в себе си и в своите възможности млади хора демонстрираха качества, надхвърлящи възрастта им: умение за бърз анализ и синтез на информация, самообладание, езикова култура, уважение към опонента. 54 гимназисти от 8 частни училища: АРТИС ЧСУ по изкуства и чужди езици, Britanica Park School, Частно немско училище ВЕДА, ЧНУ "Ерих Кестнер", Частна Английска гимназия "Проф. Иван Апостолов", ПЧМГ, Рьорих ЧСУ с чужди езици и изкуства и Увекинд участваха в юбилейното издание на Пролетния ученически дискусионен форум и дебатираха по актуални обществени теми. Форумът излъчи отбор победител – този на Частна Английска гимназия "Проф. Иван Апостолов"- и номинира 12 индивидуални участници, сред които ще бъдат селектирани 5. Трима от тях ще представят България през месец април на Международния ученически дебат в Португалия по време на ежегодната среща на ЕКНАЙС. Гост на Пролетния ученически дискусионен форум, част от календара на Българска Асоциация на Частните Училища, бе нейният председател – г-жа Мария Каменова. Форумът беше открит от г-н Христо Панчугов, Кандидатстудентски и студентски информационен център на НБУ.

 • 18 май 2023 г. - Посещение на ученици от 23 СУ "Фредерик Жолио Кюри" в НБУ
 • На 18 май 2023 г.  ученици от СУ "Фредерик Жолио Кюри", София посетиха Нов български университет. По време на събитието учениците  разгледаха университетския кампус,бяха запознати с възможностите за кандидатстване в програмите, спецификите на кандидатстудентските изпити  - онлайн Тест по общообразователна подготовка (ТОП),  обучението в НБУ, електронните ресурси за кандидат-студенти и студенти, електронното обучение, възможността за безплатна minor програма-втора специалност, университетските преподаватели, компетенциите, които студентите придобиват в обучението си в съответна програма, професионалната реализация.