facebook

БиблиотекаИзложби

v-ochakvane-na-evroto-1050x399px_1050x399_crop_478b24840a

 

Изложба „В очакване на еврото“

 

9 май – 15 юни 2024 г.
Библиотека на Нов български университет, II етаж

 

По повод Деня на Европа, 9 май, посветен на мира и обединението на стария континент, Библиотеката на Нов български университет предлага изложба от книги и статии „В очакване на еврото“. Темата за общата европейска валута не е нова за Библиотеката. През 2016 г. е организирана изложба „Пътят към еврото“ като поводът тогава е 15-годишнината от въвеждането на еврото като официална парична единица в обръщение. Темата за въвеждането на еврото у нас е важна за всички и в публичното пространство излизат ежедневно публикации в медиите, но те не са обект на библиографията към изложбата.

„В очакване на еврото“ включва документи, които са част от традиционните и електронни колекции на Библиотеката. Към изложбата е съставена библиография и всеки, който проявява интерес към нея, може да пише на имейл library@nbu.bg и ще я получи безвъзмездно до 15 юни 2024 г. В избраната библиография има 170 библиографски описания и съдържа препратки към съдържания на книги в библиотечния каталог на НБУ. Включени са библиографски описания на книги и статии от колекциите „Academic Search Ultimate“ и „eBook Academic Collection“ на EBSCO, ScienceDirect, Central аnd Eastern European Online Library (CEEOL), JSTOR и Emerald.

Сред изложените документи са книгите: „България в преддверието на еврозоната“ от Йосиф Аврамов, „Валутният риск в икономиката: Теоретични и практико-​приложни измерения“ от Ирена Николова, „Пътят към евро: Опитът на страните от Източна Европа с Паричен съвет“ от Гарабед Минасян, „Парите и тяхната история: 1200 години история от Средновековието до единната европейска валута“ от Михаел Норт, „Еврото: Как една обща валута застрашава бъдещето на Европа“ от Джоузеф Стиглиц и други.

По изложба „В очакване на еврото“ работи екип от библиотекари и специалисти, съставител на библиографията е Пенка Караиванова, библиографски редактор Светлана Иванова, графичен дизайн на плаката – Георги Младенов.

 

 

 

 

 

 Библиография

Плакат