facebook

БиблиотекаИзложби

egypt-na-faraonite-1050x399px_1050x399_crop_478b24840a

 

Изложба „Египет на фараоните

 

 

2 ноември - 15 декември 2022 г.

Библиотека на Нов български университет, II етаж

 

Библиотеката на Нов български университет отбелязва 100 годишнината от откриването на гробницата на фараона Тутанкамон с изложба от книги и статии „Египет на фараоните“. Името на изложбата заимства заглавие на книга на основателя на египтологията в България проф. д-р Сергей Игнатов, член на Настоятелството на Нов български университет.

 

На 4 ноември 1922 г. английският археолог Хауърд Картър открива гробницата на Тутанкамон в Долината на царете. Уникалността на събитието се крие не толкова в откриването на нова гробница на фараон, колкото във факта, че е била почти непокътната, което дава изключително ценни познанията за историята на Древен Египет. По повод годишнината една от най-старите библиотеки в Европа - главната изследователска библиотека на Оксфордския университет направи изложба, която за първи път разкри публично богатствата на архива на Хауърд Картър, собственост на института „Грифит“.  

 

Изложбата от книги и статии в Нов български университет „Египет на фараоните“ включва документи, които са част от традиционните и електронни колекции на Библиотеката. Към изложбата е съставена библиография и всеки, който проявява интерес към нея, може да пише на имейл library@nbu.bg и ще я получи безвъзмездно до 15 декември 2022 г. В избраната библиография има 152 библиографски описания и съдържа препратки към съдържания на книги в библиотечния каталог на НБУ.

 

Сред изложените документи са книгите на проф. Сергей Игнатов „Египет на фараоните“, „Мъдростта на древните египтяни“, „The ancient Egyptian story of the shipwrecked sailor: Morphology of Classical Egypt“, „The body of God: Word and image in Ancient Egypt: Lectures delivered at New Bulgarian University“, „Книга на мъртвите“ с превод от древноегипетски и бележки на Теодор Леков, „Скритото знание: Свещените книги на Древен Египет“ на Теодор Леков, „Сред богове и пирамиди: Всекидневният живот в Древен Египет“ от Емил Бузов, „Скулптурата в Древен Египет през периода на XII и XVIII династия“ от Моника Попова и други.

 

 

 

 

 Библиография

Плакат