facebook

БиблиотекаБази данни с временен достъп

elektronni-resursi-1050x399px_1050x399_crop_478b24840a

 

Информация: бюро „Справочно-библиографска информация“, тел. 02/8110296, в. 1296 или имейл library@nbu.bg.

 

 • Антропологични ресурси на Alexander Street
 • До 30 ноември 2023 г. Библиотеката на Нов български университет организира временен достъп до колекции „Anthropology Resource Library“ и „DER Premium“ на Alexander Street.

   

  Колекция „Anthropology Resource Library“ предлага изчерпателни мултимедийни ресурси за изучаване на антропология, включително най-голямата колекция от етнографски видеа и архивни полеви материали. В колекцията са включени също текстови, аудиовизуални и архивни първични източници. Създателите на ресурса са се опитали да съпоставят теренна работа с последващи публикувани етнографии, както и проучвания и визуални етнографии, които обхващат един век.

   

  Колекция „DER Premium“. Документалните образователни ресурси са основният източник за класически и съвременни етнографски филми с поглед върху променящите се общности, култури и идентичности. Колекцията съдържа 842 видеа.

   

  Достъпът е както в университета, така и дистанционен.

 • Bentham Science
 • До 31 декември 2023 г. Библиотеката на Нов български университет организира временен достъп до електронни книги и списания на английски език на издателство Bentham Science. Тематичните области са биология, химия, физика, астрономия, медицина, компютърни науки, телекомуникации, екология, бизнес и други.

   

  В момента Bentham Science публикува повече от 130 списания в електронен и печатен формат. 66 от списанията имат импакт фактор в Journal Citation Report 2023. Каталогът от книги съдържа повече от 1000 заглавия. За четене на пълнотекстови документи в системата следете етикети „Promotion: Free Download“, „Trial Access“, „Open access plus“, „Free to download“.

   

  Достъпът е както в университета, така и дистанционен.

 • IEEE. COVID-19
 • IEEE в подкрепа на своята мисия за „насърчаване на технологични иновации и върхови постижения в полза на човечеството“ предлага повече от 800 документа, свързани с COVID-19, безплатно за неопределен срок от време.

   

  Документите са на английски език и могат да се достъпват чрез платформа IEEE Xplore.

   

  Институтът на инженерите по електротехника и електроника (The Institute of Electrical and Electronics Engineers, IEEE) е професионална асоциация за електронно инженерство и електротехника (и свързаните с нея дисциплини) с корпоративен офис в Ню Йорк. Към 2018 г. това е най-голямата асоциация на технически професионалисти в света с повече от 419 000 членове в над 160 страни по света. Неговите цели са образователният и технически напредък в електротехниката и електронното инженерство, телекомуникациите, компютърната техника и сродните дисциплини.

   

  Достъп

 • Statista
 • До 6 декември 2023 г. Библиотеката на Нов български университет организира временен достъп до Statista - една от най-големите статистически бази данни в света, обхващаща статистическа информация за над 80 000 теми.


  Statista предлага данни за потребители, извличайки ги от индустрии и пазари. Глобалното потребителско проучване се провежда в повече от 56 държави и територии с до 60 000 респонденти на държава. Statista включва повече от 50 индустрии и теми от онлайн и офлайн света - от електронната търговия до храненето, от  интелигентния дом до пътуването, както и много други. Предоставя фирмени профили с ключови фирмени показатели, данни за доходност и ликвидност, ефективност на акциите, директен анализ на конкурентите. Частта за електронна търговия има данни за 28 000 магазина в 57 държави, включително подробен анализ на приходите, анализ на конкурентите, развитие на пазара, маркетингов бюджет, доставчици, опции за плащане, активност в социалните медии и други.


  Достъпът е както в университета, така и дистанционен.