Софийско бизнес училище

cpo3_1050x399_crop_478b24840a

МАСТЪР КЛАСОВЕТЕ В ЕСЕННОТО ИЗДАНИЕ НА СОФИЙСКО БИЗНЕС УЧИЛИЩЕ 2019 ЩЕ ЗАСЕГНАТ ВАЖНИТЕ ВЪПРОСИ В ЕРАТА НА ДИГИТАЛНАТА ТРАНСФОРМАЦИЯ (DIGITAL TRANSFORMATION)

 

 

 

ГЛОБАЛНИ СТОПАНСКИ И ФИНАНСОВИ РИСКОВЕ И ТЯХНОТО УПРАВЛЕНИЕ

 

 

Софийско Бизнес Училище (СБУ) е проект на Нов български университет и Реформ Юнион Клуб, провеждано ежегодишно в НБУ. Есенното издание на СБУ 2019 е деветото му поред издание за осма поредна година.

Форумът предлага ексклузивни лекции от водещи световни и български икономисти, финансисти и експерти от различни области. Тази инициатива на НБУ от редица години среща лекторите със студенти, докторанти, млади специалисти и представители на бизнеса от България, за да представят и обсъждат различни казуси, тенденции в икономическото и друго развитие, по актуални теми в световен и национален мащаб в контекста на предизвикателствата, които България и региона решават. СБУ е най-концентрираната по интензивност на трансфер на знания и една от най-иновативните академични форми у нас, с призванието да допълни предлаганото от Университите по линия на „обучението през целия живот“ (Lifelong learning) и магистърските програми.

 

Датите са от 08 до 10 ноември 2019 г.

  

В ТОВА ИЗДАНИЕ МАСТЪР КЛАСОВЕ ЩЕ ИЗНЕСАТ:

 

ДЕН 1  -  08 ноември 

 

Либра на Фейсбук и денационализация на парите  

 

Лектор: Тито Титов

 

Тито Титов е съосновател и главен изпълнителен директор на WeiDex – Първата децентрализирана крипто-борса в България. Най-млaдият член на екипа на Cobden Partners (Лондон).

 

 

Либра на Фейсбук и денационализация на парите (продължение)

 

Лектор: Гордън Кер

 

Гордън Кер е инвестиционен банкер и консултант по финансови пазари. Съосновател на Cobden Partners (Лондон).

 

Дигитализация на новите индустриални модели: глобални и локални аспекти

 

Лектор: Евгений Кънев

 

Евгений Кънев е управляващ съдружник на инвестиционна консултантска компания „Маконис”. Бил е управляващ директор за Европа на американската компания Tello Corporation и директор Корпоративни финанси в KPMG България. В дългогодишната си кариера на инвестиционен консултант е ръководил голям брой проекти за сливания и придобивания, бизнес оценки и финансирания в редица страни от Централна и Източна Европа и Ирландия.

 

ДЕН 2 - 09 ноември

 

Дигиталната трансформация в отбраната

 

Лектор: Генерал – лейтенант (о.р.) Атанас Запрянов, Заместник - министър на отбраната, Министерството на отбраната на Р. България

 

Генерал-лейтенант (о.р.) Атанас Запрянов е бивш началник на Военна академия „Г.С. Раковски”, заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия по ресурсите и е представител на началника на генералния щаб във Военните комитети на НАТО и Европейския съюз (до 2010 г), бивш съветник в два политически кабинета на министъра на отбраната (до 2013 г., 2015 - 2016 г.), бивш заместник-министър на отбраната (2016 – 2017 г.), награждаван многократно за отлична служба и високи професионални резултати, както е и отличен с орден „За военна заслуга“ – първа степен. 

 

 

Предизвикателствата на цифровата трансформация на индустриални МСП от Югоизточна Европа

 

Лектор: Петър Статев

 

Петър Статев е предприемач в продължение на повече от три десетилетия, както и стартъп ментор в сектора на ИКТ. Председател на Надзорния съвет на първия Български научен и технологичен парк и член на Българския национален съвет по иновациите. Управлява Smartcom Group – иновативни технологични компании, с дейности в световен мащаб. Съосновател и председател на „ИКТ клъстер“ (ИКТ Фондация), първата клъстерна инициатива в Югоизточна Европа.

 

 

Енергийните предизвикателства в ерата на дигиталната трансформация

 

Лектор: инж. Сашо Дончев

 

Сашо Дончев е основател и ръководител на първата българска частна компания за природен газ, създадена през 1991г. Дончев е инвеститор „на зелено“. До днес компанията му е вложила над 320 милиона евро в нова газо-разпределителна мрежа вътре в градовете. Овергаз първи осигурява енергийна алтернатива на хората, при това – за собствена сметка.

 

 

Изкуственият интелект и правните услуги

 

Гост - лектор: Адв. д-р Ирена Георгиева

 

Адв. д-р Ирена Георгиева е управляващ партньор в кантора PPG Lawyers, експерт в сферата на обществените поръчки, личните данни, както и други специфични регулации. Притежава над 15 години професионален опит в консултирането на клиенти по въпроси, свързани със съответствието на техния бизнес с нормативните изисквания. Чест гост-лектор на национални и международни трибуни по регулаторни правни въпроси.

 

 

Интелигентен ли е изкуственият интелект?

 

Лектор: Георги Хорозов

 

Георги Хорозов е директор на Rüschlikon Capital Management GmbH - Цюрих, Швейцария, специализирана в консултантските услуги по корпоративни финанси и корпоративно управление  с над 20-годишен международен опит в банковото дело и финансите. Бивш директор на Корпоративно и проектно финансиране на инфраструктурата с BSTDB в Солун, Гърция и Главен банкер в EBRD в Лондон. Бивш член на Съвета на директорите на компаниите: pCloud AG, Alpha Pharm, Teleset Networks, фонда SEAF Transbalkan, Balfin Group. Член на Института на директорите в Лондон със сертификат за фирмено управление.

 

 

Интелигентни оръжия и бюджети за отбрана

 

Лектор: Красен Станчев

 

Красен Станчев е основател, председател на Борда на директорите и бивш изпълнителен директор на Института за пазарна икономика (ИПИ), бивш председател и член на Комисията на конституционното събрание (1990-1991 г.), един от най-цитираните български наблюдатели.

 

 

ДЕН 3 - 10 ноември

 

 

Влиянието на трансформациите върху държавните институции, бизнеса и хората при риска от настъпваща глобална рецесия  

 

Лектор: Рахим Тагизадеган

 

Рахим Тагизадеган e директор на академичния изследователски институт Scholarium, базиран във Виена. Лектор в няколко престижни университета в Европа и предприемач в сферата на образованието.

 

 

Дигиталната революция - Промяната на бизнес правилата и основните разбирания

 

Лектор: Станимир Николов

 

Станимир Николов е изпълнителен директор на ЕПАМ Ситемс България от 2014 г. 
През периода 2017 – 2018 е член и председател на борда на Българската Аутсорсинг Асоциация.
През 2007 – 2014 е в IBM Executive Management на тема бизнес трансформация и иновации в сферата на бизнес процесите, както и изпълнителен директор на IBM Глобъл Деливери Центъра в София.

 

Специална лекция в заключителния ден на училището ще изнесе Димитър Цоцорков

 

Димитър Цоцорков е председател на Надзорния съвет на Асарел Медет - най-голямата и водеща българска минна компания за преработка на медна руда, главен изпълнителен директор на Асарел Инвестмънт, съосновател на фондация „Лъчезар Цоцорков“ и председател на Управителния съвет на „Реформ Юнион Клуб“.

 

 

За регистрация и повече информация:

Сдружение „Реформ Юнион Клуб“

гр. София, ул. Латинка № 9 Б

Тел: +359 892 245080

Е-mail: sofia.biz.school@gmail.comsbs_2012@ruc.bg 


Училище за професионално и продължаващо обучение към НБУ

корпус 2, офис 208

Нов български университет

ул. "Монтевидео" № 21

гр. София

тел.: 02/ 8110 110 (бутон 6)

email: uppo@nbu.bg

Такса регистрация (за 3 дни) - 200 евро

Такса регистрация (за 1 ден) - 70 евро

* Освен участие във форума, таксата включва обяд и вечеря в Университетския ресторант и кафе-паузи. 

 

Пълната програма може да намерите тук

 

 

 

 

 

МАСТЪР КЛАСОВЕТЕ НА СОФИЙСКО БИЗНЕС УЧИЛИЩЕ-2019 ЩЕ ЗАСЕГНАТ УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЛОБАЛНИТЕ ИКОНОМИЧЕСКИ И ФИНАНСОВИ РИСКОВЕ, ТЯХНОТО ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ЕС И ПОСЛЕДИЦИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ И РЕГИОНА

 

ГЛОБАЛНИ СТОПАНСКИ И ФИНАНСОВИ РИСКОВЕ И ТЯХНОТО УПРАВЛЕНИЕ

 

За осма поредна година в Нов български университет ще се проведе Софийското бизнес училище, което е съвместен проект на университета и Реформ Юнион Клуб.

Датите са от 28 до 30 юни 2019 г.

Съвременният свят е изпълнен със ситуации, които изискват поемането на рискове, като те имат различни измерения и възникват на различни нива. Ние сме изправяме пред тях ежедневно и нашите решения пряко засягат спестяването или инвестирането на личните финанси. От друга страна финансовата криза е само една прогноза за общата тенденция, която разкрива нарастващата нестабилност на световната икономика. Трудното преминаване през кризата на национално и световно ниво показа, че въпреки необходимостта от нови политически и държавни мерки, проблемите могат да бъдат решени най-вече чрез усилията на всеки човек, гражданин и корпоративен лидер. Освен значителните усилия, настоящата криза изисква новаторско планиране и проекти, както и мислене отвъд конвенционалното. Новите идеи трябва да излязат на преден план, произхождайки от дискусията между науката и бизнеса, между студентите и корпоративните лидери, между хората, тепърва започващи кариерното си развитие, и тези, стоящи на върха.

 

Целта на Софийското бизнес училище е да предложи систематичен цикъл от лекции, изнесени от изтъкнати професори и корпоративни лидери. Дискутираните теми ще разгледат различните финансови и икономически рискове, техния анализ и ефективно управление.

 

Темите на лекциите ще се представят чрез групови дискусии и казуси, като основните теми са:

 

  • глобални геостратегически рискове и предизвикателства
  • актуални въпроси на европейската, американската, китайската и руската икономика
  • Азия и глобалният растеж
  • Тенденции в съвременната парична политика и същността на глобалната парична система, включително ролята на централната банка и правителството
  • международна парична и финансова структура
  • развитие и реформа на регулирането на банковия сектор и финансовите пазари
  • дългова криза в Европа, нейната динамика и реалистични сценарии за развитието на Европейския съюз и еврозоната
  • двигатели и ограничения на икономическия растеж
  • управление на публичния дълг
  • технологични пробиви и тяхното въздействие върху икономическата парадигма

 

Всяка една от представените теми най-общо представлява фокусна точка във взаимодействието между преподаватели и участници, между академичните среди и корпоративните лидери.

 

Уникалната черта на програмата на Софийското бизнес училище е възможността за комуникация между учениците и представителите на бизнеса. Така се улеснява създаването на ефективна обратна връзка между академичните и бизнес средите. Корпоративни лидери са поканени да се присъединят към форума и да споделят личен опит по отношение на изключителни предприемачески постижения. В дългосрочен план са важни знанията и професионалните мрежи, които успешно се изграждат в рамките на Sofia Business School.

 

Тази година мастър класове ще изнесат:

28 юни

Как Балканите биха могли да се възползват икономически от предстоящата финансова федерализация на Еврозоната; Превръщането на събитията около Brexit в полза на България

Гордън Кер - Инвестиционен банкер и консултант по финансови пазари: Съосновател на Coblen Partners (Лондон)

Икономическо въздействие на Тръмпизма върху глобалните търговски споразумения и наддържавните институции; Популярната политика - геополитическа заплаха за света, Европа и България

Едуард Фармър - Основател и изпълнителен директор на Intrinsica Partners Ltd (Лондон); Международнопризнат експерт по корпоративни финанси и инвестиционни стратегии.

 

 

29 юни - Социалните ползи от модернизацията на въоръжените сили

 

Нормализиране на честотния спектър и непреките ползи от 5G мрежите

Андреана Атанасова - Член на комисията за регулиране на съобщенията; Водещ експерт в областта на телекомуникациите и информационните технологии.

5G мрежите и дигиталната трансформация на обществото

д-р Жанет Захариева - Член на Борда на Асоциацията на европейските телекомуникационни оператори (ETNO, Brussels); Главен съветник на УС на Виваком; Член на УС на Асоциация "Телекомуникации", БАККО и Центъра по право на информационните и комуникационни технологии.

Трансформация , иновации и оперативна съвместимост: Как разходите за отбрана биха могли да подпомогнат местното производство.

Доц. Велизар Шаламанов - Доцент по кибернетика в БАН; Предстедател на Надзорния съвет на обединената Агенция за комуникации и информация на НАТО; Зам-министър на отбраната (1998 - 2001) ; Министър на отбраната ( 2014); 

Предварително търговско снабдяване за изследване и развитие - инструмент за иновационно развитие и растеж

Доц. Тодор Ялъмов -  Старши анализатор в икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията

Иновациите в българската индустрия на отбраната като двигатели на технологичния трансфер и офсет програми към социалната икономика.

Д-р Тодор Галев - Старши анализатор в икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията

 

30 юни - Новите битки на глобалната икономическа сцена

 

Новата глобална технологична война: САЩ срещу Китай

Алекс Алексиев - главен редактор на BulgariaAnalytica.org; председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания; геополитически анализатор и експерт по международна сигурност и радикален ислям

 

Европейската енергиина сигурност: Битката на тенденциите. Геополитическото влияние върху Централна и Източна Европа и Черноморския регион. 

Илиян Василев - Управляващ партньор в Innovative Energy Solutions; Член на УС на Центъра за балкански и черноморски изследвания; Съучредител на Реформ Юнион Клуб; Почетен предстедател на Български яикономически форум.

 

Специална лекция в заключителния ден на училището ще изнесе президента Росен Плевнелиев.

 

Желаещите да участват във форума трябва да притежават икономическо образование и да владеят отлично английски език. Крайният срок за кандидатстване е 25 юни. Работният език е английски. Поради ограничения брой места с предимство ще се ползват кандидатите, първи подали своите документи. Участниците получават сертификат за завършен цикъл от мастър класове и покана да се присъединят към академичен или бизнес проект, разработван от лекторите.

 

                 

 

 SOFIA BUSINESS SCHOOL-2018 

 

 МАСТЪР КЛАСОВЕТЕ НА СОФИЙСКО БИЗНЕС УЧИЛИЩЕ-2018 ЩЕ ДЕШИФРОВАТ КАРТАТА НА СОЦИАЛНИТЕ, ПОЛИТИЧЕСКИТЕ И ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ИЗМЕРЕНИЯ НА БЛОКЧЕЙН РЕАЛНОСТТА

 

Седмото издание на Софийското бизнес училище, съвместен проект на Нов български университет и Реформ Юнион Клуб, ще се проведе от 23 до 29 юни 2018 г.

Мастър класовете тази година ще концентрират умовете и енергиите на интригуващи международни лектори, които ще се опитат синтезирано да ни разкрият плана, по който ще се реализира глобалното бъдеще и да отговорят на въпроса какво в действителност се случва. Сякаш за първи път зад промяната, която разтърсва обществата и икономиките ни не стои, родена във философията, идеология или програма. Светът се променя, но този път промяната е невиждана – не се създава нов политически съюз, нито има механично откритие, която трансформира поризводствата, не става въпрос и за изнамиране на нов източник на енергия. Чрез свързаните в мрежа лични компютри хората в 21-ви век започват да създават обединения помежду си, които съществуват в справедлив и абсолютно сигурен ред, без участието на националните държави. Това е ерата на блокчейн технологиите, където биткойнът е само върхът на айсберга.

В продължение на седем дни участниците ще имат възможност да присъстват на сутрешна лекция, изнесена от гост-преподаватели, а в следобедната част, разделени в работни групи, заедно с ментори университетски преподаватели, ще бъдат провокирани да представят своите виждания по темата от деня. Всеки от дните ще приключва с допълнителна лекция на човек от практиката, който ще свърже теоретичните знания, споделени от лекторите, с опита си от бизнеса.

Програмата ще отговори на въпросите на всеки от вас – обучаващите се в най-високите образователни степени – магистър и доктор, на преподавателите в академиите, на мениджърите и директорите, на всички, които не само искат да могат да отразяват промените, но и да ги разбират и осмислят.

 

Тази година мастър класове ще изнесат:

23 юни

Въздействието на блокчейн технологиите върху социалните медии

Алекс Алексиев - главен редактор на BulgariaAnalytica.org; председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания; геополитически анализатор и експерт по международна сигурност и радикален ислям

 

 

24 юни

Блокчейн алтернативи на технологичните гиганти

Пенко Динев – главен изпълнителен директор на IBM за Украйна

 

25 юни

Икономически растеж и производителност в контекста на светската стагнация

Проф. Антъни Евънс - преподавател по икономика в Европейското бизнес училище в Лондон; сътрудник в  Института  по стратегии и конкурентноспособност към Harvard Business School; гост-коментатор на BBC World Service

 

26 юни

Блокчейн технологиите и креативното разрушение (creative destruction)

Проф. Димо Димов - преподавател по предприемачество и иновации в университета в Бат (Великобритания); определен за един от 100-те най-добри професори по предприемачество в света

 

27 юни

Икономика на споделянето – нови конкурентни модели и стимул за иновации

Д-р Карло Станяро – директор на Обсерваторията по дигитална икономика към института „Бруно Леони“ (Италия); водещ експерт по икономика на споделянето и либерализация на енергийния пазар в ЕС

Разпространението на ICO (първоначално монетно предлагане) и неговите врагове

Доц. Карло Амента – преподавател по мениджмънт и икономика в университета в Палермо (Италия); гост-учен в London School of Economics; член на работна група за международно сътрудничество в борбата с трафика на нелегални имигранти към Съвета на Европа

 

28 юни

Бизнес модели за независими медии в ерата на блокчейн технологиите

Дан Дикс – канадски разследващ журналист и режисьор на документални филми с международни отличия; създател на независимия медиен портал „Press for Truth”

29 юни

Специална лекция в заключителния ден на училището ще изнесе президента Росен Плевнелиев.

 

Партньорски организации на Софийското бизнес училище са:

 

Научни ръководители на програмата са:

Проф. Кевин Дауд – професор по икономика и финанси в университета „Дърам“ и световнопризнат експерт по управлението на финансови рискове;

Посланик Илиян Василев – официален координатор на Софийското бизнес училище; председател на Реформ Юнион Клуб; управляващ партньор в Иновейтив Енерджи Солюшънс;

Гл. ас. Христо Панчугов – преподавател в департамент „Политически науки“ в Нов български университет.

Желаещите да участват във форума трябва да притежават икономическо образование и да владеят отлично английски език. Крайният срок за кандидатстване е 15 юни. Работният език е английски. Поради ограничения брой места с предимство ще се ползват кандидатите, първи подали своите документи. Участниците получават сертификат за завършен цикъл от мастър класове и покана да се присъединят към академичен или бизнес проект, разработван от лекторите.

Таксата участие за всички седем дни на Софийското бизнес училище е 400 евро. Таксата участие за един ден по избор е 60 евро.                                                                                                                       

Пълната програма и условията за участие могат да бъдат намерени на www.sbs-bg.org.  

 

За повече информация:

Сдружение „Реформ Юнион Клуб“

гр. София, ул. Латинка № 9 Б

Тел: +359 892 245080

Е-mail: sofia.biz.school@gmailcom; sbs_2012@ruc.bg 

  

Нов български университет

Корпус 2, офис 208

гр. София, ул. Монтевидео 21

Тел: +359 2 8110108

E-mail: rmitova@nbu.bg