Софийско бизнес училище

 

 

МАСТЪР КЛАСОВЕТЕ НА СОФИЙСКО БИЗНЕС УЧИЛИЩЕ-2017 ОТНОВО ВИ КАНЯТ НА СРЕЩА С ИКОНОМИКАТА НА БЪДЕЩЕТО

 

Шестото издание на Софийското бизнес училище, съвместен проект на Нов български университет и Реформ Юнион Клуб, ще се проведе от 24 до 30 юни 2017 г. Седемте дни на училището ще преминат под знака на задълбочаващата се криза в Евро-Атлантическия регион. Изминалата 2016 г. донесе нови трансформации – референдумът във Великобритания, президентските избори в САЩ и продължаващата криза в Близкия Изток. Есента на 2017 г. ще ни предложи резултати от президентсктите и парламентарни избори в двете големи - Германия и Франция.

 

Софийското бизнес училище, както във всяко от предишните си издания, и тази година ще представи пред българската публика лектори и теми, които засягат глобални въпроси, които имат отражение върху всички нива на бизнеса дори в малка България.

 

В продължение на седем дни - от 24 до 30 юни - екип от международно признати лектори и утвърдени имена в геополитиката, предприемачеството и инвестициите ще споделят опита и предвижданията си за развитието на икономиката и политиката в Евро-Атлантическия регион. Участниците ще имат възможност да присъстват на сутрешна лекция, изнесена от гост-преподавателите, а в следобедната част, разделени в работни групи, заедно с ментори университетски преподаватели ще бъдат провокирани да представят своите виждания по темата от деня. Всеки ден, от Уичилището приключва с допълнителна лекция на човек от практиката, които ще свърже теоретичните знания, споделени от лекторите с опита си от бизнеса.

 

Тази година мастър класове ще изнесат: Ендерс Уимбуш – геополитически анализатор, Бивш директор на German Marshall Fund и Старши вицепрезидент на Hudsun Institute (2004-2010); Д-р. Стивън Хейуърд – преподавател в няколко Американски университета, член на Американския институт за предприемчачество, автор на Almanac of Environmental Trends; проф. Димо Димов – преподавател в университета в Бат по Иновация и Предприемачество;  Гордън Кер - инвестиционен банкер и съосновател на Кобдън Партнърс (Лондон); Алекс Алексиев – практикуващ в САЩ експерт по радикален ислям и геополитически анализи; Рос Джонсън – Бивш изпълнителен директор на Радио Свободна Европа; Росен Плевнелиев - е български предприемач, инженер и политик, 4-ти президент на Република България (22 януари 2012 – 22 януари 2017). Между 27 юли 2009 и 9 септември 2011 г. е министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на Бойко Борисов.

 

Сред досегашните гост-лектори се открояват световни авторитети от ранга на бащата на шоковата терапия проф. Лешек Балцерович, руския писател Виктор Ерофеев, старши анализаторa от American Enterprise Institute Стивън Хейуърд, американския новатор-предприемач и създател на e-gold® д-р Дъглас Джаксън, грузинския реформатор Каха Бендукидзе, главния икономист в ОИСР Пирита Сорса и др.

 

Желаещите да участват във форума трябва да притежават икономическо образование и да владеят отлично английски език. Крайният срок за кандидатстване е 15 юни. Работният език е английски. Поради ограничения брой места с предимство ще се ползват кандидатите, първи подали своите документи. Участниците получават сертификат за завършен цикъл от мастър класове и покана да се присъединят към академичен или бизнес проект, разработван от лекторите.   

 

                                                                                                                                 

Пълната програма и условията за участие могат да бъдат намерени на www.sbs-bg.org.  

 

 

 

 

СОФИЙСКО БИЗНЕС УЧИЛИЩЕ-2014

 

Съвременния свят е свят на рисковете и несигурността. Тези рискове се проявяват на различни нива и в различни форми. С тях ние се срещаме в ежедневния живот, когато трябва да вземем решения за спестяване и инвестиране, за тях се говори, когато се вземат решения за дейността на корпорациите, когато се определят политиките на цели държави и стопански региони. Финансовата криза е само една от проявите на общата тенденция за повишаване нестабилността на глобалното стопанство. Тази криза недвусмислено показва, че въпреки нуждата от нови политически и държавни мерки решенията и изходът от кризата могат да бъдат само плод на усилията на отделния човек, на отделния гражданин и бизнес ръководител. В този смисъл те категорично са личностно предизвикателство преди да бъдат колективно. Освен усилия, тази криза изисква оригинални идеи и нови умения. Днес повече от всякого са нужни нови проекти, необременено и нешаблонно мислене. Новото трябва да се роди в дискусия между представителите на науката и практиката, между студентите и корпоративните лидери, между хората, които са в началото на своя професионален път, и тези, които са достигнали до определени резултати.

Ето защо целта на програмата на Софийското бизнес училище , което ще се проведе от 28-и юни до 4-и юли 2014 г. в аудиториите на Нов български университет е да предложи систематичен цикъл от лекции, изнесен от водещи учени и корпоративни лидери, обхващащи цялата палитра от икономически и финансови рискове, техния анализ и тяхното управление. В рамките на дискусия и практически казуси предлаганите лекции обхващат следните теми: глобални геостратегическите рискове и предизвикателства - как да се чете промяната; проблемите пред европейската, американската, китайската и руската икономики, развитието на Азия като цяло; тенденциите в съвременната парична политика и характера на глобалната парична система, в т.ч. мястото на централната банка и правителството; международна парични и финансова архитектура; развитието и реформирането на финансовия и банков сектор, регулирането на финансовите пазари, проблемите на счетоводните стандарти; дълговата криза в Европа, нейната динамика и сценариите за развитието на Еврозоната и Европейския съюз. Всяка от посочените теми ще бъде представена в ситуации на интерактивност между преподаватели и курсисти, между корпоративни лидери и представители на теорията.

Друг основен фокус на майсторските класове на Софийското бизнес училище е създаването на умения за дискусии и общуване между българските студенти и представители на българския бизнес елит, което на свой ред ще опосредства създаването на база за постоянна връзка между академичната общност и бизнеса в България и чужбина и ще стимулира изграждането на дългосрочни интелектуални и професионални мрежи. Ще бъде споделен опитът на корпоративни лидери, които ще разкажат как са успели да реализират свои оригинални бизнес проекти.