Майсторски клас на Сузана Клинчарова

klincharova0910_959x399_pad_478b24840a

Майсторски клас на Сузана Клинчарова

„Арфата – извор на вдъхновение“ VIII

„Космично и романтично“

 

Майсторски клас на проф. Сузана Клинчарова, арфа

 

 

 

Със специалното участие на проф. Сузана Клинчарова, Почетен професор на НБУ и проф. д-р Симо Лазаров, Почетен професор на НБУ

 

Заключителни концерти:

23.03.2018 г., 15:00 ч., Университетски театър на Нов български университет

24.03.2018 г., 17:00 ч., Камерна зала „България“

 

Участници: проф. Сузана Клинчарова, д-р Кохар Андонян, Весела Тричкова, Ирина Първанова, Александрина Кушинчанова, Анна-Мария Ризова, Мейв Мак Гонегал, Ивайла Тодорова, Виктория Маркова, Инела Чергова, Вяра Райчева, Марта Гайтанджиева, Калоян Георгиев, Божана Божилова, Яна Георгиева, Мария Гигова, Никол Самарева.

 

Тазгодишното издание на майсторския клас е осъществено в тясно сътрудничество с учебно-практически и изследователски център за компютърно музициране и компютърна звукообработка „Станислав Станчев-Стенли“ и департаментите „Изящни изкуства“ и „Музика“ на НБУ.

 

Емблематични пиеси от арфовия репертоар от края на XIX и ХХ век са разработени първоначално за арфов квинтет, в който се редуват 16 арфисти. Подбраните пиеси отбелязват 120-та годишнина на Панчо Владигеров, с транскрипция на Сузана Клинчарова и 140-ата годишнина на Марсел Турние. Постиженията на участниците в инструментален и стилов план, при характера на звукоизвличането и музикалната концепция представляват основа за развитието на идеята при този синкретичен по характер концерт.

 

Космичният елемент се осъществява при вторичното третиране на пиесите чрез развитието и сублимирането на представените вече теми, за да се достигне до един необичаен развой в космично-романтичната  комуникация, която макар и да отнема част от „сакралния“ елемент на произведенията допринася за емоционалното им развитие и връзката с ХХI век.

 

Създаденият по този начин диалог в елекроакустичен, но и в човешки план, изпълнителските и концептуални задачи представляват поредното предизвикателство, което Сузана Клинчарова поставя пред себе си, пред колегите си и пред участниците в майсторския клас.

 

Периоди:

28.11.2018 – 4.12.2018 - НБУ - НМУ  разработка на проекта, срещи с колеги, подбор на репертоар,  първоначално запознаване на участниците с пиесите с пиесите

 

23.01 – 29.01.2019 - НБУ - НМУ индивидуална работа по пиесите, окончателно довършване на електронната разработка

 

13.03 – 26.03.2019 - НБУ - НМУ – Зала „България“ индивидуална и ансамблова подготовка, репетиции с електронните елементи.

 

Творчески екип:

проф. Сузана Клинчарова

проф. д-р Симо Лазаров

проф. д-р Милена Шушулова

доц. Елена Иванова

проф. Людмил Христов

доц. д-р Георги Арнаудов

д-р Росица Бечева

д-р Кохар Андонян

Ралица Русева

Петър Петров

Мартин Стоянов