Алумни новини

"Актуални аспекти на интелигентната специализация и финансирането на иновации с европейски и национални средства"

Дата: 02.0617 г.

 

 

На 02 юни се проведе поредния семинар на тема "Актуални аспекти на интелигентната специализация и финансирането на иновации с европейски и национални средства",  част от цикъла тематични семинари „Финансови инструменти за реализиране на политиките на Европейския съюз".

 

Практическият семинар бе воден от г-жа Лейла Радованова. Той последва целта на цикъла – анализ на действащото законодателство в съответната област и обсъждане на проблемите в практиката на публичните институции. Г-жа Лейла Радованова представи разбирането на българските институции за иновации, настоящия стратегическия фокус и развитието на иновациите в България спрямо други европейски страни.

 

На събитието присъстваха студенти и алумни на Нов български университет. Някои от алумните бяха живо заинтересувани от възможността за финансиране на своите проекти.

Цикълът от семинари ще продължи на есен. Очакваме Ви!

  

Алумни клубът към МП "Клинична психология - психоаналитична перспектива"

 "За несъзнаваната вина и нейните проявления в обществения живот"

 Дата: 12.04.17 г.

 

Алумни клубът към Магистърска програма "Клинична психология - психоаналитична перспектива" е един от най-активните клубове на Нов български университет. Той е създаден с цел изграждане общност на завършилите специалността, насърчаване реализацията на инициативи за взаимен обмен и за увеличаване на обществения престиж на университета и програмата.

 

Основаването на клуба е инициирано от възпитаници на МП "Клинична психология - психоаналитична перспектива", понастоящем координатори на клуба - Петя Милчева, Инна Маноилова, Кристина Цветанова, Траянка Григорова и Милена Иванова.

 

От самото си създаване програмата, а в последствие и алумни клубът, обединяват студенти и професионалисти, привлечени от идеите на психоанализата, като поддържат жив контакта с тях и след завършването им чрез организирането на редица публични лекции и срещи.

 

Първото събитие за тази година се състоя на 12 април, а гост-лектор бе Калина Стаменова, Ph.D. – преподавател и научен сътрудник в Университета в Есекс, Великобритания, чийто основни изследователски интереси са в посока на психоаналитичните методи за изследване, както и психоанализа и групови отношения. Тема на лекцията бе „За несъзнаваната вина и нейните проявления в обществения живот“. Д-р Стаменова представи пред аудиторията психоаналитичното разбиране за един вид парадоксална и невидима вина, за която говорят Зигмунд Фройд, Мелани Клайн и ред съвременни психоаналитици.

 

„Хората в Източна Европа живеем в много интересни, често непредсказуеми и изострени преходни времена.” – започна изложението си д-р Стаменова. – „От една страна старият начин на живот и тоталитарните режими се променят, но от друга страна като че ли продължаваме да носим стари нагласи, представи и отношения, не винаги изказани и често премълчавани, които принадлежат на отминали времена, но продължават да влияят на нагласите и които пречат на по-нататъшното развитие като внушават вина, например… Изглежда сякаш тоталитарните режими са интернализирани и са се превърнали в потиснически вътрешен обект, който все още пречи на развитието на едно по-свободно общество.

 

 Психоанализата предлага поглед към такъв архаичен вътрешен свят и заедно с това опит за по-добро разбиране на социални явления и процеси…”

 

В късния следобед на 12-ти април зала 110 на 2-ри корпус бе препълнена със студенти и преподаватели на Нов български университет, които имаха възможност да изкажат своите мисли и впечатления в отвореното пространство за дискусия. Малко след предвиденото време срещата приключи с пожеланието за последващи подобни събития, чрез които традицията да  рефлектираме върху себе си и процесите в обществения ни живот от гледна точка на психоанализата, да бъде продължена.

 

Среща на Алумни общността на МП „Управление и развитие на човешките ресурси"

Дата: 28.02.17 г.

 

 

На 28. февруари 2017 г. в НБУ се проведе среща на Алумни от Магистърска програма „Управление и развитие на човешките ресурси“. Събитието бе открито от Мария Тумбева - Алумни от програма „УРЧР” и понастоящем докторант към департамент „Администрация и управление“ в НБУ.

 

Многобройните гости, представители на Алумни общността, бяха приветствани от доц. д-р Елмира Банчева, основател и създател на програмата. След тържественото посрещане вниманието им бе грабнато от речта на Тодор Миндиликов – Алумни и дългогодишен преподавател в програма „Управление и развитие на човешките ресурси“. Речта на г-н Миндиликов разглеждаше идеята за необходимостта от визионерство във всяка сфера. Той акцентира върху стратегическия поглед, който професионалистите по ЧР ежедневно упражняват в дейността си като партньори на бизнеса.

 

Интересното изказване на г-н Миндиликов бе последвано от представяне на всеки един от участниците. Запознанството и директният контакт между тях бяха задълбочени чрез активното им включване в ролеви игри, по време на които завършили и настоящи студенти на Нов български университет разшириха познанията си относно развитието на Алумни общността в НБУ. Динамичната вечер продължи с разкази за отминалите години на обучение, настоящите предизвикателства и бъдещите успехи. Професионалистите от „ЧР“ дадоха ясна заявка, че подкрепят общността и с удоволствие ще спомагат и занапред за нейното развитие.

Източник: News.nbu.bg

 

 

Официална церемония по награждаване на лауреатите в Международен студентски филмов фестива
„Нова вълна“

Проф. Вера Найденова бе отличена с награда „Хонорис кауза“

Дата: 28.01.17 г.

 

На 28. януари от 19 часа в кино „Одеон“ се проведе тържествена церемония по закриването на Международен студентски филмов фестивал „Нова вълна“. На нея бяха присъдени награди на най-добрите филми, изпратени от автори от 16 държави от Балканския полуостров и региона на Черно море.

 

Тазгодишното издание на Фестивала обедини повече от 70 творби на студенти, селектирани от над 4000 постъпили филма. Прожекциите, включени в програмата на Международен студентски филмов фестивал „Нова вълна“ се проведоха в кино „Одеон“ на 26. януари (четвъртък) и на 27. януари (петък) като всеки желаещ да се докосне до изкуството имаше възможността да го направи в компанията на голяма част от авторите, които пристигнаха от чужбина още за откриването на Фестивала.

 

 

Водещи на официалната церемония по награждаване бяха актрисата Яна Маринова и доц. д-р Борис Наймушин, преподавател от департамент „Англицистика“ в Нов български университет, които с шегите си се погрижиха за доброто настроение на публиката.

 

Развълнуваните членове на журито обявиха наградите пред многобройната публика, която с нетърпение очакваше да разбере имената на най-добре представилите се студенти. Отличието „Grand Prix” получи филмът от Русия – „Не видях, не направих“/ „Didn`t see, didn`t do” - на чиято прожекция се насладиха присъстващите в залата. Най-висока оценка публиката даде на лентата „Серафим“, с която Ваня Дончева, докторант в Нов български, се представи на Фестивала.

 

Проф. Людмил Христов, ръководител на департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ в НБУ и директор на Фестивала,  връчи награда „Хонорис кауза“ на проф. Вера Найденова за приноса й в сферата на киното. Известна в културните среди с дългогодишната си  преподавателска дейност в Нов български университет, тя повече от половин век е сред най-авторитетните фигури във филмовата гилдия на България. Професионалното й развитие включва анализиране на кинематографичния процес, преподавателска и изследователска работа, участие във фестивали и конкурси. Опита и познанията си систематизира в книгите, които неуморно продължава да пише. Тя е първият носител на наградата на Българската филмова академия за цялостен принос към кинокритическата мисъл в България. На ХХІІІ МФФ „Любовта е лудост” проф. Вера Найденова бе удостоена и със Специалната награда за цялостен принос.

 

Сред отличените ленти на четвъртото издание на Международен студентски филмов фестивал „Нова вълна“ бяха филми, изпратени от автори от Сърбия, България, Турция, Русия. Статуетките, които творците получиха, са специално създадени от доц. д-р Валентин Савчев, ръководител на департамент „Изящни изкуства“ в Нов български университет.

 

Членовете на журито, което оцени подадените за участие филми, са авторитетни личности от кино средите с богат опит в сферата, а също така са и алумни на Нов български университет, които желаят да споделят знанията и уменията си с бъдещите професионалисти. Валери Милев, Мартин Чичов, Иван Богданов, Станислав Дончев са хората, които селектираха най-добрите творби и присъдиха наградите за положените усилия и засвидетелствания талант. Председател на журито през 2017 година бе Магърдич Халваждиян, който се занимава активно с режисура от 1992 година и също е алумни на Нов български университет.

 

Всяка година Фестивалът се организира от Нов български университет, като основната цел на инициативата с международен характер е да обедини най–доброто от творчеството на младите кинотворци, представители на страни от Балканския полуостров и региона на Черно море. Стартирал като инициатива на група студенти от департамент “Кино, реклама и шоубизнес” на Нов български университет с подкрепата на ръководителя на департамента проф. Людмил Христов, директор на Фестивала, днес събитието предизвиква огромен интерес, а желаещите да се включат в него ежегодно нарастват значително.

 

Събитието е част от академичния календар на студентите по екранни изкуства и включва късометражни игрални, анимационни и документални филми, създадени от студенти от всички висши учебни заведения на територията на Балканския полуостров и региона на Черно море.

 

Маги Халваджиян бе гост на Нов български университет

Дата: 01.12.16 г.

 

 

Той сподели опита си в предприемаческата сфера и даде отговори на въпросите – Какъв е сладко-киселият вкус на успеха? Каква е формулата и цената на успеха?

 

  Киноклуб НБУ,  Център за кариерно развитие и обучителни ресурси и Алумни клуб на департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ бяха домакини на мотивационна лекция „20 години по-късно…цената на успеха“ и прожекция на филма „Печалбата“. Гост на Нов български университет бе г-н Магърдич Халваджиян, алумни на Университета, който в ролята на лектор сподели с многобройните присъстващи в Аулата безценни моменти от опита си в предприемаческата сфера. Освен, че с лекота завладя вниманието на аудиторията с разкази за интересните предизвикателства, които е срещнал по пътя си, той даде отговори на актуалните въпроси – Какъв е сладко-киселият вкус на успеха? Каква е формулата и цената на успеха?

 

  Модератор на забележителното събитие, обединяващо представители на настоящите студенти, Алумни на Университета и академичната общност, бе проф. Людмил Христов, ръководител на департамент „Кино, реклама и шоубизнес“. Той не скри задоволството си от факта, че връзката между възпитаниците и Нов български университет остава стабилна и след тяхното дипломиране и те продължават да се връщат, за да бъдат полезни със знанията и уменията си на следващите поколения бъдещи професионалисти.

 

  За никого не бе изненада огромният интерес към събитието. Аулата на Нов български университет бе изпълнена от десетки млади хора, мотивирани, устремени към успеха, но лутащи се по многобройните пътища за достигането му. Хора, емоционално заредени, водени от стремеж и желание, но нуждаещи се от съвет. Търсещи насока от личности, доказали се като авторитети в динамично променящата се среда, неподвластни на измененията й, а прилагащи методи за ефективното й контролиране. Затова професионалист от ранга на г-н Магърдич Халваджиян, който се занимава активно с режисура от 1992 година, с лекота завладя интереса им. Израснал до един от най-известните сценаристи, режисьори, продуценти,  а и председател на Асоциация на филмовите и телевизионни продуценти (АФТП), той успя да съчетае всичките си житейски роли в атрактивно представяне, с което привлече вниманието не само на студентите от департамент „Кино, реклама и шоубизнес“, но и на преподавателите и гостите на Нов български университет.

 

  Примерите, които даде като доказателства за истинността на тезата си по време на срещата в НБУ, бяха многобройни, но въпреки това останаха неща, които той не успя да сподели. Защото дейността на г-н Халваджиян не е праволинейна и е трудно да бъде описана. Тя съдържа в себе си елементи, които се разминават, пресичат, допълват.

 

  Едно от знаковите събития в професионалния му живот без съмнение е основаването на продуцентските къщи „Глобал филмс“ и „Глобал вижън“ през 2002 г., които в последствие стават част от „Глобал груп“. Мащабните инициативи не успокояват ентусиазма и желанието му за развитие. През 2012 г. основава компания „Оупън фреймс“ с основен фокус върху филмопроизводството. През месец октомври 2015 г. в София компанията реализира заснемането на филм със заглавие „Nightworld“. Главна роля във филма има американският актьор Jason London, а негов партньор е световноизвестният Robert Englund (Freddy Krueger).  Вторият филм на компанията, „Havana darkness“, заснет в САЩ и Куба, е първият в историята филм на ужасите, сниман в Куба. Преди по-малко от месец завършиха и снимките на филма „Welcome to Acapulco“, чието действие се развива в Мексико, Акапулко.

 

  Студенти, преподаватели и служители на Нов български университет се насладиха на емоционалното представяне на г-н Магърдич Халваджиян, които разкри детайли от богатия си опит. Събитието бе разделено условно на две части. В първата част г-н Халваджиян сподели вижданията си относно изграждането и прилагането на предприемачески начин на мислене, който би довел не само до професионално, но и до личностно израстване. Аргументира тезата си с конкретни примери от своя опит, които младите хора слушаха с интерес. Лекцията му бе изградена върху фундаментални въпроси – „Каква е формулата и каква е цената на успеха?“ Личната призма, безграничните му виждания и многобройните преодолени предизвикателства му позволиха с лекота да дава отговори на питания от различен характер, още преди те да бъдат зададени от студентите.

 

  Освен с чуждестранни продукции г-н Халваджиян се гордее и с проекти, реализирани с подкрепата на български представители. Един от най-известните е заснетият през 2000 година пълнометражен филм „Печалбата“ с продуценти Българска национална телевизия и Бояна Филм ЕАД. На него се насладиха присъстващите в Аулата по време на втората част на събитието. Оператор на филма е проф. Людмил Христов, а сценарист и режисьор на лентата е г-н Магърдич Халваджиян. По време на последвалата динамична дискусия те отговориха на всички въпроси, които прожекцията породи у присъстващите.

 

  Филмът бе гледан от мнозина. Главните роли в лентата са поверени на обичани български актьори – Асен Блатечки, Койна Русева, Васил Василев – Зуека, Мая Бежанска, Малин Кръстев и други. Преди повече от 15 години филмът беше излъчен премиерно по „Канал 1“ на Българска национална телевизия и получи одобрението на публиката и голяма част от филмовата критика. „Печалбата“ получи също и покана за участие на престижния международен филмов фестивал в Сараево през 2002 година – „Saraevo Film Fest“. От появата си досега той се радва на завиден интерес от страна на зрителите, които откриват черти от характера си в лицето на героите и припознават себе си и реакциите си в персонажите.

 

  Мотивационната лекция „20 години по-късно…цената на успеха“ обещава да остави траен отпечатък в съзнанието на присъстващите на нея. Те успяха да се запознаят с реални примери от предприемаческата сфера, които Маги Халваджиян сподели. Той разказа за предизвикателствата, които е срещал по пътя към успеха, но и за методите, чрез които ги е преодолял и ги е превърнал в свое предимство. Той категорично заяви, че Нов български университет е солидна основа, върху която бъдещите професионалисти могат да изградят своето устойчиво израстване и да се превърнат в пример за обществото. А един от най-важните изводи, които бяха направени след лекцията е, че връзката между Университета и студентите няма давност. Стремежът към съвместно сътрудничество е предпоставка не само за поддържането, но и за задълбочаването й. Доказателство за това са многобройните алумни на Нов български университет, които с желание се завръщат, за да споделят житейските уроци, които са научили след дипломирането си.

 

 

Преподавател от НБУ за втори път стана „Оператор на годината“

Дата: 25.11.16 г.

 

      Титлата „Оператор на годината“ за втори път бе тържествено връчена на Борис Пинтев, преподавател от департамент „Кино, реклама и шоубизнес“, известен с многобройните си постижения в сферата на операторското майсторство. Алумни на Нов български университет, той е избрал да споделя теоретичните си познания, придобити по време на обучението си по „Операторско майсторство“ и практическите си умения от ежедневния си досег с реалността с многобройните студенти, които с интерес присъстват на лекциите му.


      Умело съчетава дългогодишната си преподавателска дейност в Нов български университет с динамичното ежедневие в националната телевизия БиТиВи в отдел „Новини и актуални предавания“, от чийто екип е част още от самото му създаване.

 

 

Съвместно сътрудничество между НБУ и световноизвестна верига хотели

Дата: 14.11.16 г. 

 

   Пред студенти от програма „Туризъм“ бяха представени възможности за кариерно развитие и провеждане на стажове

 

   Център за кариерно развитие и обучителни ресурси, департамент „Администрация и управление“, секция „Туризъм“ и Кемпински хотел Гранд арена Банско организираха съвместно събитие с цел представяне на възможности за стаж в областта на туризма. Инициатор на срещата бе г-жа Катя Колчаганова, директор „Човешки ресурси“ в хотела.  Тя е и ALUMNI на Нов български университет, където с удоволствие се връща, за да съдейства за осъществяването на тази важна разяснителна стъпка от кариерното развитие на бъдещите професионалисти.

 

НБУ посрещна нея и г-н Карстен Зойберт, генерален мениджър на хотела, който сподели интересни варианти за работа, подходящи за студенти, обучаващи се в програма „Туризъм“. Модератори на събитието бяха доц. д-р Ирена Емилова, директор на програмен съвет и преподавател от департамент „Бизнес администрация“, и
ас. д-р Маргарита Мишева, преподавател от департамент „Туризъм“. Големият интерес към инициативата бе доказателство за неговата значимост. Ентусиазмът на присъстващите се прояви най-ясно по време на заключителната част от представянето, когато те получиха възможност да зададат въпросите, които ги вълнуват, относно професионалното си развитие в сферата.

 

Атрактивното и динамично представяне на г-н Карстен Зойберт съдържаше детайлна информация за историческото развитие на ръководения от него обект, вплитащо в себе си международния опит и креативните подходи, прилагани в цялата верига. Материалната база и условията на труд, които тя предлага, впечатлиха студентите, които разгледаха снимки на хотели от целия свят и се запознаха с иновативните методи, съпътстващи политиката на организацията.

 

Предстоящият зимен сезон, който ще продължи чак до средата на м. април,  е една от основните предпоставки за организиране на събитието точно през м. ноември. Очакванията на бизнеса са насочени към повишаване на интереса и значително нарастване на броя туристи в гр. Банско, затова хотелските вериги предприемат превантивни действия за привличане на  допълнителна работна ръка. По време на представянето стана ясно, че свободните позиции са на различни нива като някои от тях са ръководни постове. Г-н Зойберт подчерта предимствата на работата в международно призната организация с дългогодишен опит, която „не е типичен хотел, в който хората си стоят по стаите, защото държим на храната, обслужването… на цялостното преживяване“. Вдъхновяващите снимки на хотелите от веригата, разположени на три континента, завладяха вниманието на студентите, чието образование е най-важното изискване от страна на работодателя за заемане на позиция в хотела. Основното търсене е насочено към „хора с визия и мотивация, даващи идеи за развитието на структурата; хора, които не се страхуват от предизвикателствата. Такива, с каквито се гордее НБУ“, сподели г-н Зойберт. 

 

Освен данни за историческото развитие на веригата, свободните позиции, условията за заемането им, както и най-ефективните стъпки за кариерно развитие, генералният мениджър на хотела сподели свои възгледи за личностното израстване, пречупени през призмата на опита му. Той посъветва студентите: „Винаги мислете не за следващата стъпка, а за това, до което тя ще ви доведе“. Насърчи ги да бъдат последователни, целеустремени и да не се страхуват от предизвикателствата дори когато те им се струват непреодолими. Разказа им за собственото си кариерно развитие и за всички позиции, които е заемал докато стигне до длъжността „Генерален директор“. Насърчи ги, че пред умеещите хора винаги има възможности. Най-важната стъпка е правилният избор от многобройните варианти. Г-н Зойберт сподели също, че според него „смяната на компании не е грешка, а опит и единственото условие е да не „горите мостовете“, когато се местите, защото никога не можете да сте сигурни докъде ще ви отведе пътят, по който сте поели“.

 

Той сподели радостта си от гостуването си в НБУ и от възможността да се срещне с млади хора, чиито профил е близък до този, който екипът му търси при подбора на служители.  Отдадени, креативни, намиращи решения, непознаващи граници, с кипяща мотивация и нестихващ устрем. Притежаващите тези качества са най-желаните хора, които желаят да включат в колектива си. Останалите изискания към кандидатите са „любов към работата, страст към хората, уважение, усет към детайла, упоритост, търпение“.

 

Представянето на възможностите за кариерно развитие и стажове завърши с многобройни въпроси от страна на студентите. Те живо се интересуваха от шанса, който съвместното сътрудничество между Нов български университет и световноизвестната верига хотели им предоставя като отправна точка на професионалното им израстване.

 

 

 Среща на департамент "Кино, реклама и шоубизнес"

Дата: 29.07.16 г.

 

Първото събиране на възпитаниците на департамент "Кино, реклама и шоубизнес" в Нов български университет.

 

На срещата се представиха новостите и развитието на университета насочени в сферата, а присъстващите бяха поканени да се обръщат към университета и департамента за сътрудничество.

 

Присъстващите имаха удоволствието да разменят контакти и да споделят за кариерното си развитие.

 

 

 

 

 

 

 

Среща на департамент "Право" 

Дата: 27.06.16 г.

 

 Малка среща на Алумни от департамент "Право" в двора на Нов български университет.

 

Център за кариерно развитие и обучителни ресурси и преподаватели от департамент "Право" имаха честта да организират срещата. Алумните бяха поканени на по чаша чай в една неформална и непринудена обстановка.

 

 

 

 

 

  

 

 

 

Иван Такев 

 

 

Иван Такев е главния информационен директор на Gopet Trans. Неговия кариерен път започва с бакалавърска степен "Телекомуникации" в Нов български университет.

 

Повече на Karieri.bg

 

Алумни парти на департамент "Масови комуникации"

Дата: 12.05.2016 г.

 

 

Департамент „Масови комуникации“ на Нов български университет събра голяма част от възпитаниците си на 12 май 2016 г. в гр. София.

 

След като през изминалата академична година се дипломира 1001-ят студент на департамента, сега всички възпитаници бяха поканени на парти. Над 80 човека се отзоваха на поканата, като имаше представители на повечето випуски.

 

В департамент „Масови комуникации“ има традиция по отношение на развитието на кадрите – сред щатните преподаватели са доц. д-р Десислава Бошнакова и доц. д-р Росен К. Стоянов, които са от випуска, започнал през 1992 г., гл. ас. д-р Стойко Петков, започнал да учи през 1994 г. и гл. ас. д-р Евелина Христова, избрала НБУ през 1999 г.

 

Гл. ас. д-р Стефания Темелкова, започнала с випуск през 1998 г., в момента е член на департамент „Икономика“. Директорът на Централна студентска администрация в НБУ Елеонора Александрова работи с Веляна Клисурска – и двете от випуска, започнал обучение през 1999 г. Алиса Стойнева, която е директор на отдел Международна дейност, е започнала да учи през 2003 г.

 

Ирина Нанчева-Бурнаска, директор на Магистърски факултет, е завършила магистърска програма в департамента през 2002 г.

 

Д-р Десислава Данкова е най-скорошният ни защитил докторант, започнала в бакалавърска програма през 2002 г. Калин Калчев е докторант при нас и е директор на УПИЗ Радио студио на НБУ. Завършил е магистърската ни програма по журналистика през 2013 г.

 

Деси Монова и Ирина Илиева са наши възпитаници, поканени да бъдат хонорувани асистенти.

Георги Драганов, завършил нашата майнър програма, е графичният дизайнер на НБУ.

 

Завършилите бакалавърските, магистърски и докторски програми на департамента работят в Българско национално радио, Българска национална телевизия, БТВ, Нова телевизия, почти всички вестници, списания, телевизии и онлайн медии. В много от големите ПР агенции работят наши колеги, а някои направиха и развиха успешно свои. Имаме и работещи в сферата на специалните събития. Наши кадри са и в комуникационните отдели на министерства, на общини, на големи фирми и в стартъпи. Няколко от най-влиятелните блогъри в страната също са минали през школата на департамент „Масови комуникации“.

 

За радост или за съжаление много от завършилите са в чужбина.

След партито и проведеното проучване ни предстоят вълнуващи стъпки – да учредим Алумни асоциация и да се събираме по-често.

На поканата се отзоваха и няколко от настоящите ни студенти, което е предпоставка за тяхното бъдещо участие в живота на департамента.

 

Благодарим на проф. Владимир Михайлов, доктор на изкуствознанието, на проф. д-р Михаил Мелтев, на проф. Руси Маринов, д.н., на проф. Толя Стоицова, д. н., на доц. д-р Петя Александрова и на гл. ас. д-р Тодор Панайотов за удоволствието да работим заедно, да се учим от тях и от студентите всеки ден.

Източник: www.news.nbu.bg

 

Петя Ангелова Първанова

 

  

Тя е родена на 12 юли 1960 г. в град София, България. През 1978 г. завършва Немската гимназия в София. През 1991 г. се дипломира като магистърпо немска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а през 1998 година – като магистър по право в Нов български университет.

 

В периода 1999 – 2001 г. е началник отдел „Международни връзки и протокол“ в Администрацията на Главния прокурор.

 

През 2001 г. става заместник директор, а по-късно на същата година – директор на дирекция „Международно сътрудничество“ в министерството на вътрешните работи. В това си качество осъществява общото и непосредствено ръководство на дирекцията и отговаря за цялата ѝ дейност пред ръководството на МВР; подпомага министъра на вътрешните работи при провеждането на международната политика на Република България в областта на вътрешните работи; координира, организира и участва в подготовката и изпълнението на критериите за членство в ЕС, в областта на вътрешните работи. След присъединяване на България към ЕС през 2007 г. отговаря за координацията по изпълнение на ангажиментите, произтичащи от членство. Участва в работата на институциите на ЕС и техните работни органи от компетентност на МВР; методически ръководи и контролира съответните звена в структурите на МВР по предмет на дейност; ръководи и контролира осигуряването на дейността на Работна група 23 „Сътрудничество в областта на вътрешните работи“ към Съвета по европейските въпроси към Министерския съвет.

Източник: WikipediaКапиталДневник

 

Българин ще развива бизнеса на Viber чрез партньорства с компании в региона

 

 

 Преди Viber Райков работи над девет години в БТК, през които основно отговаря за потребителски мобилни продукти и услуги. Има диплома по бизнес администрация от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и по международни бизнес комуникации в Нов български университет. Специализирал е и в Университета в Джорджтаун. Също така е активен участник в българската стартъп сцена - ментор е в инвестиционния фонд LAUNCHub.

пълна статия: Капитал

 

Събина Панайотова е новият Бранд Мениджър в Despark

 

   

Събина е завършила "Политология" в Нов български университет, където преподава онлайн маркетинг. От време на време организира TEDx събития като хоби.

Нейната мечта е "...в България да има повече компании и мениджъри, които да осъзнават колко важна е фирмената култура - средата в офиса, отношението към екипа, набирането и задържането на таланти. И по-малко мениджъри, за които единственият начин да увеличават печалбата е като намаляват разходите за горните неща."