facebook

Януари - Лора Младенова

lori_1050x399_crop_478b24840a

Лора Младенова

 

  • Моите професионални предизвикателства

- Да съчетавам професиите на юрист и PR експерт в рамките на работните часове за един човек, на първо място. PR и Legal умът мислят различно, понякога влизат и в конфликт. Друго предизвикателство е, че колкото и опит да натрупаш, винаги може да се сблъскаш с проект или ситуация, които се случват за първи път, и то не само на теб. Трябва да умееш да импровизираш – да имаш предначертан план, но да си подготвен за безброй сценарии, в които не го следваш. В нашата сфера всеки ден е различен.

 

  • Какво ме кара да ставам сутрин?

- Необходимостта, поне три аларми, събуждане по телефона и музиката, която ме зарежда в дадения момент. Шегата настрана, мисълта, че ще видя колегите си от Key Experts Group и ще споделя с тях първото кафе за деня, дава една солидна мотивация.

 

  • Моето удовлетворение от работата ми.

- Най-голямото удовлетворение в работата се припокрива и с най-сериозното предизвикателство, а именно общуването с хора. Професията ми налага всеки ден да се срещам с нови и различни образи и характери. Това води със себе си цялата палитра от емоции  и състояния на един интроверт – смях, любопитство, неувереност, раздразнение, досада, истерии, дори сълзи понякога, симпатии, привързаност, приятелства. Вярвам, че всеки човешки контакт крие своето очарование, търсенията си, индивидуалността си, така наречения x-factor. Понякога ги крие твърде дълбоко. Колкото по-трудно се открива „фактора“, толкова по-ценно е да го откриеш. Ако идентифицираш търсенията правилно, зарадваш човека  и го накараш да те запомни за твоя собствен “x-factor”, тогава си удовлетворен.  

 

  • Съществува ли формула за успех и каква е тя?

- Съществува, но мисля, че е индивидуална за всеки и се променя с времето, заедно с нас, когато израстваме. Моята лична в момента звучи странно, но е следната: Всичко ме интересува, но нищо не ме интересува достатъчно, че да си кажа „Отсега нататък ще се занимавам само с това и ще престана търсенията си в други области.“ А има и още нещо, макар и клише – човек следва да прави избори, от които е щастлив. Няма как да е по цял ден, или всеки ден, но да носи щастие в края на деня. Не престиж, не сигурност, не одобрението на вашите, само щастие, и то конкретно твоето. Разбира се, в рамките на закона

 

  • Каква е ролята и мястото на НБУ в професионалната Ви кариера?

 - НБУ предлага много интерактивно обучение. Рядко се срещат статичните лекции, в които някой диктува и ти записваш/заспиваш. Застъпени са практически упражнения, казуси, симулативни процеси, уъркшопи, извънаудиторни проекти, тестове по време на семестъра, избираеми предмети. Провокира те да бъдеш ангажиран през цялото време, не само сесийно и стихийно. Това дава възможност да натрупаш известен практически опит по време на следването си и да се ориентираш по-добре кариерно. Запазила съм и много добри контакти от университета, с които сме си полезни и в момента – за съвместна работа, за съвет, за приятелство. В НБУ се набляга на силните страни на отделния студент, оказва се съдействие за индивидуалната реализация. Всеки може да намери това, което търси от образованието си тук.

 

  • Любим преподавател, кой е най-добрият съвет, който получихте от него?

 

- Харесвах и ценях почти всички свои преподаватели, но има един човек, когото трябва безспорно да откроя на първо място – асистента ми по Наказателно право Ралица Костадинова, личност с повишено внимание и индивидуален подход към всеки студент. С иновативната си и будна мисъл тя ни научи да защитаваме справедливи тези с легални аргументи, да не избираме най-лесния вариант и да не се накланяме накъдето духа вятърът. Съвети от нея получавам и до ден днешен, тъй като за моя радост продължаваме да поддържаме връзка и да мислим съвместни проекти. Не мога да не спомена и преподавателя си си по Гражданско и Вещно право – проф. Владимир Петров, който за съжаление вече не е сред нас. С още няколко колеги бяхме много близки с него и се радвахме на безбройните истории от неговия опит и практика. И, разбира се, изумителните преподаватели от майнър програмата ми „Ориенталистика“ – Велин Белев, Мариана Малинова и Неделя Китаева. Те отварят вратите на залата към нови светове, буквално.

 

  • Интереси – хоби:

- Четене, писане, театър, пътувания и много музика. Иска ми се да кажа и спорт, но не е хубаво юрист да лъже.

 

  • Какво е Вашето послание към настоящи и бъдещи студенти на НБУ?

- Мотото ни като университет е „Ne varietatem timeamus“ с причина. НБУ дава безброй много възможности, от които си струва човек да се възползва.  Участвайте в проекти, записвайте допълнителни специализации, избирайте стажантски програми, курсове, семинари, международни обучения и програми, само не забравяйте винаги да си носите критичното мислене в багажа, друго не ни е нужно. И не се страхувайте да казвате „да“, „не“, „здравей“ и „довиждане“.

 

 

Проследете интервюто в социалните ни мрежи - LinkedIn и Фейсбук!