facebook

Май - Теодора Тодорова-Георгиева

tedi2_1050x399_crop_478b24840a

Теодора Тодорова - Георгиева

 

  • Моите професионални предизвикателства:

Прокурорската професия сама по себе си е предизвикателство и ежедневна борба – борба идеята за доброто и справедливото да не остане само теоретична постановка, а да има реално практическо приложение; борба да отсееш истината от лъжата (защитната версия), „леките“ правонарушения от престъпленията и „добрите“ от „лошите“. Най-голямото предизвикателство в професионално отношение за мен самата и за колегите ми обаче е да върнем вярата на хората в съдебната система. А, повярвайте ми, това не е никак лека задача.


Професионалният ми път мина през Районна прокуратура-Сандански, а в момента работното ми място е в Софийска районна прокуратура. И на двете места срещнах истински професионалисти – хора, които със сърцата и душите си са прокурори 24 часа в денонощието, които в 3 часа през нощта или навръх Коледа работят неуморно и се раздават безрезервно “в името на народа“, отсъствайки твърде често от вкъщи и лишавайки семействата си от необходимото време и внимание. Това няма да го чуете по радиото, нито ще го видите по телевизията, няма да го прочетете и в пресата. Но ми се иска хората да знаят, че българските прокурори работят наистина много. Времената се променят – обществото става все по-информирано и, надявам се, по-осъзнато. Вярвам, че ако се научим да ценим труда на другите и да поставяме акцент върху позитивното, вместо да критикуваме, ще живеем много по-смислено, достойно и щастливо.

  • Какво ме кара да ставам сутрин?

Любимият човек, с когото всяка сутрин е началото на един прекрасен ден; невероятните ми колеги, благодарение на чиято помощ и подкрепа успявам да се справя с непрестанните работни предизвикателства, и безрезервната обич на семейството и приятелите ми. Заобиколена съм от хора – добри и сърдечни, които осмислят живота ми.  Да, знам – късметлийка съм… J

  • Моето удовлетворение от работата ми?

Осъдителните присъди, разбира се – те са атестатът за качеството на работата ни. Основната прокурорска дейност е повдигането и поддържането на обвинение за извършено престъпление. Когато съдът отсъди справедливо и виновните получат съответно наказание, ние сме морално и професионално удовлетворени.

  • Съществува ли формула за успех и каква е тя?

Усърдие, упорство и непрестанно четене. Положените усилия, рано или късно, се възнаграждават. Така е устроен светът. Просто не бива да спираме да даваме всичко от себе си и да вярваме, че най-хубавото тепърва предстои.


  • Каква е ролята и мястото на НБУ в професионалната Ви кариера?

За мен НБУ е асоциация на неограничени възможности – за знание, за изява, за доказване, за (пре)откриване на себе си.
НБУ далеч не е само академична общност. Студентите тук не получават просто сухи, теоретични знания, не учат само по време на сесия. Програмата е създадена така, че да те държи непрекъснато буден и готов за предизвикателства – стига само да го поискаш…
НБУ е място за срещи – с преподаватели, бъдещи работодатели и приятели (с акцент на последното).Именно тук срещнах едни от най-важните към днешна дата  за мен хора, с които имахме късмета да създадем от онези ценни приятелства, които успяват да преборят житейските несгоди и трудности и да просъществуват във времето.
С риск да се повторя: НБУ е кутия с възможности – ако си достатъчно умен, ще грабиш оттам с пълни шепи.

  • Любим преподавател – кой е най-добрият съвет, който получихте от него?

Въпреки че уважавам безкрайно много и ценя всички свои преподаватели, всеки, който ме познава, знае, че за мен наказателното право е било не само от огромен интерес, но и емоция, поле за изява и мечтана сфера на работа.В този смисъл, но най-вече заради тях самите като личности, няма как да не спомена проф. Румен Владимиров и д-р Ралица Костадинова, които затвърдиха любовта ми към наказателноправната наука.
Когато бях студентка, в курса ми имаше предимно колеги с цивилистична насоченост, които се чудеха какво толкова откривам в наказателното право. И тогава, и сега магията на именно този отрасъл на правото ме владее с пълна сила.
Изключително горда съм, че към днешна дата в НБУ има кръжок по наказателно право,  както и че за втора поредна година университетът имаше представители на националното състезание за решаване на наказателно-правен казус. Тук е мястото да благодаря на д-р Костадинова, че ми даде възможността да се включа в подготовката на тези прекрасни млади хора за участието им в състезанието, както и за това, че винаги ми дава съвети – не само в професионално-академичен аспект, но и в живота, а това е безценно!

  • Интереси, хоби:

Баскетбол, книжки, книжки, книжки…

  • Какво е Вашето послание към настоящите и бъдещите студенти на НБУ?

Мечтайте, вярвайте, търсете, оставяйте смислена следа след себе си!

 

Проследете и харесайте интервюто и в социалните ни мрежи - Фейсбук и LinkedIn!